“Siapa Ada Suami Kuat Main Handphone? Senasib La Kita ” – Datin Shahida

Sudah menjadi kelaziman masyarakat kini, tidak boleh berengan dengan hp, internet. Kadang kadang isu hp ini juga menjadi punca pergaduhan suami isteri dan juga pasaa ngan bercinta. Dunia tanpa sempadan kini memberi impak juga untuk masyarakat kita jika terlalu obses. Melalui pengkongsian dari saudara Firdaus Shakirin di ruang facebook miliknya menyatakan ramai isteri diuar sana di duakan suami dengan benda ini.

(Tulis panjang2 pun bukan “dia” nak baca kan)

Zaman sekarang ni, tak perlu org ketiga utk meretakkan atau merenggangkan hubungan suami isteri, cukup dgn benda yang ada di hujung jari kita tu…

HP…

Telefon yg kita pegg selalu tu…byk isteri di luar sana yg “di duakan” suami dgn benda tu…

Isteri sambut suami balik keje, tp suami masuk umah sambil mengadap hp…dduk kat ruang tamu, mata tgok hp…mandi, solat, then pegg hp…time makan, hp dibawa ke meja…tangan kanan mkn, tgn kiri pegg hp…

“Abg, keje ok x ari ni?”

‘OK’ tp mata masih kt hp…isteri mulanya dtg nk bersembang, tp trus blah sbb mood nk bersembang hilang…suami tak layan, jawab sepatah2…

Suami sibuk dgn hp…

Ajak isteri keluar makan, smpai je kedai, tangan pegg hp…ajak isteri p melancong, jln2, smpai je kat destinasi, tgn pegg hp…ajak anak main kt playground, smpai je sana, tgn pegg hp…ajak isteri bershopping, beli barang dapur, tp sambil tolak troli pun pegg hp…

Hp…hp…hp…

Byk rumahtangga yg hilang “serinya” disebabkan hp…hubungan yg dekat menjadi jauh…masing2 kurang berhubung, jarang berkomunikasi antara satu sama lain…gelak tawa pun dh semakin tiada dlm rumah tu…

Semuanya disebabkan benda yg bernama hp…

Tolong sedar sebelum terlambat…hp ni nothing, media sosial ni nothing, up to date or ketinggalan ke belakang utk benda yg viral juga nothing…semua itu adalah perkara yg kita tak perlu risaukan…

Yg kita perlu bagi perhatian, yg perlu kita risaukan ialah hubungan kita dgn pasaa ngan, hubungan kita dgn anak2, hala tuju rumahtangga kita dan haluan hidup kita…

Utk apa kita berkahwin, apa tujuan perkahwinan itu…utk apa kita jadi suami, apa fungsi seorang suami…utk apa kita jadi ayah, apa fungsi seorang ayah…

Ingat balik tujuan hidup kita…apa dan siapa yg kita nk jadi…adakah kita sanggup kehilangan anak bini hanya disebabkan hp?

Renung-renungkan dan selamat beramal…

Pekongsian dari suadara firdaus ini sedikit sebanyak membuka mata suami supaya lebih menghargai isteri. Moga perkongsiannya memberi manfaat kepada kita.

alahai datin pun ” di duakan ” dengan hp juga? Dato Aliff sibuk busines kot, tu kuat dengan hp.apa2 pun comey je Datin dengan Dato, bersabar jela Datin, Dato sibuk hp pun dato selalu beli handbag mahal mahal kat datin.

VIDEO :

Min kongsikan 5 perkara tentang Datin shahida yang ramai tak tahu. Tak pernah rasa jemu dengan kerenah suami yang berperwatakan aggresif depan kamera. Sifat tenang dan merendah diri Datin Seri Nur Shahida sentiasa disenangi ramai orang.

Isteri kepada pengasas produk D’Herbs Holdings (M) Sdn Bhd, Datuk Seri Aliff Syukri Kamarzaman ini punya aura yang tersendiri. Bijak berkata-kata dan lantang bersuara jika bercakap tentang suaminya, sikap Shahida sering disebut-sebut sebagai sempoi.

1. Model Iklan Sunsilk

Masih ingatkah lagi kepada gadis ayu yang muncul dalam iklan syampu berlatarbelakangkan perpustakaan? Perkenalan Shahida dan Aliff bermula ketika sama-sama menjadi model Sunsilk. Dua tahun menjalin hubungan cinta akhirnya mereka diijab kabulkan sebagai suami isteri.

2. Rakan Baik Bienda

Shahida merupakan bekas anggota kumpulan nasyid Solehah. Fakta ini ramai yang tahu, namun ada sesuatu yang anda tak tahu adalah beliau pernah bergabung dengan penyanyi Bienda.

Shahida yang agak lama menyepi, tiba-tiba muncul kembali bersama anggota asal Solehah, penyanyi popular Bienda, Wan dan Shireen dan menamakan kumpulan mereka sebagai Bienda & Friends.

3. Suka Masak Churos dan Spageti

Selain hidangan masakan kampung, Shahida juga gemar memasak churos, spageti dan juga kek. Dari laporan Sinar Harian, Walaupun sekadar amatur namun dia amat berpuas hati kerana dapat menyediakan hidangan untuk dinikmaa ti seisi keluarga.

4. Rapat Dengan Ibu Mentua

Salah satu cara untuk mengurangkan rasa stress, Shahidah suka meminta nasihat dengan ibu mentua iaitu Rozita Ibrahim, pengasas Sendayu Tinggi Corporation. Shahida akui ibu mentua merupakan sumber inspirasi.

5. Pernah Terlibat Dalam Pembikinan Album

Ketika bersama dengan kumpulan Bienda & Friends, antara lagu-lagu yang didendangkan dalam persembahan mereka termasuklah lagu-lagu Solehah dan Bienda yang lalu seperti Nikmat Allah, Hadis Rasullullah, Rukun Iman dan Rukun Islam, Penantian serta Renungkanlah.

Sumber : Ig datin shahida/ fb firdaus shakirin via world-wide24

Apa Kata Anda?

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*