“Hati saya tersentuh..” – Jemaah Haji Nangis Dengar Nassier Wahab Laung Azan Di Makkah

 

Biasanya rakyat Malaysia hanya mendengar alunan merdu suara penyanyi senior Datuk Nassier Wahab  menyanyikan lagu-lagu popularnya sahaja.

Namun ketika Nassier menunaikan ibadah haji di Mekah bulan lalu, dia diberi kesempatan mengalunkan azan dan kelunakan suaranya membuatkan ada jemaah haji yang mengalirkan air mata.Menurut Nassier, 55, kejadian itu merupakan salah satu pengalaman yang tidak boleh dilupakan dalam hidupnya.

“Mungkin selama ini mereka dengar suara saya menyanyi tapi pada hari kejadian mereka berpeluang mendengar saya melaungkan azan menyeru kebesaran Allah.

“Hati saya tersentuh apabila melihat ada jemaah yang menangis terharu dan sebak kerana mendengar saya melaungkan azan,” katanya kepada mStar Online.

Nassier bertolak ke tanah suci mengerjakan ibadah haji pada 26 Ogos dan pulang ke Malaysia pada 30 September lalu. Sementara itu, Nassier berkata, peristiwa itu berlaku ketika dia menjadi bilal semasa khutbah Arafah ketika mengerjakan ibadah wukuf di Padang Arafah.

VIDEO AZAN:

“Bayangkan saya tak pernah laungkan azan di hadapan orang ramai dan itu kali pertama diberi tanggungjawab melakukannya.

Tambahnya lagi,

“Apabila mutawif tawarkan peluang ini, saya tak boleh menolak sebab mereka bersungguh-sungguh mahu saya yang azan.

Tambah beliau lagi..

 

“Saya yakinkan diri dan anggap itu rezeki yang tak semua orang dapat,” katanya.

Dalam pada itu, penyanyi lagu Memori Cinta Luka ini bersyukur kerana mampu menyelesaikan ibadah haji tanpa sebarang masalah kesihatan. Katanya, cuaca panas dan jemaah yang ramai dari pelbagai negara tidak menganggu perjalanan ibadahnya.

“Alhamdulillah, semuanya dipermudahkan. Tiada sebarang kesulitan, lancar mengikut jadual dan sangat berpuas hati dengan kemudahan serta layanan yang diberi.

“Walaupun cuaca ketika itu hampir 50 darjah celsius tapi kesihatan saya baik dan ini pun salah satu rahmat daripada Allah. “Bila balik Malaysia, baru mula sakit tekak dan rasa seperti mahu demam, mungkin rindu Kota Makkah agaknya” ujarnya.

Bercakap mengenai karier seni, dia kembali aktif menjayakan persembahan pentas selepas pulang mengerjakan umrah. Malah, Nassier memaklumkan dia masih menerima tawaran nyanyian dan tidak terpalit dengan kontroversi membabitkan pelakon Datuk Boy Iman. Nassier merupakan duta kepada syarikat DBI Properties yang merupakan milik Boy Iman.

 

Sumber –KLICK.MY / celotehsaje.com

 

Apa Kata Anda?

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*