Ini Gaya Hidup Mewah Sc4mmer Terkaya Di Malaysia. Rupanya Macam Ni Mereka Boleh Berjaya

Kini heb0h diperkatakan tentang pnahanan seorang lelaki berpngkat Datuk Seri dan Datuk oleh Suruhanjaya Pencgahan Rs ah Malaysia (SPRM) diprcayai terlibat dalam k3s penlpuan slndiket atau ‘macau sc4mm’.

Mesti ramai yang nak tahu, siapakah individu-individu tersebut. Katanya, mereka ini sangat terkenal dalam kalangan seIebriti tanah air kita dan menjalani kehidupan yang sangat mewah.

Boss Macau Sc4m terbesar di Malaysia bukannya orang Macau atau orang Cina seperti yang kita sangka tetapi orang Melayu kita sendiri. Sudah lama gerakan mereka ini diintip oleh SPRM dan PDRM.

Kalau nak tahu apa itu Macau Sc4m, orang yang call korang cakap korang ada sam4n la, korang terbabit dengan d4ah dan macam-macam lagi la.

B0s bsar dah kena tngkap

Terkini, menerusi perk0ngsian di Facebook mend3dahkan identiti individu-individu yang dithan SPRM itu. Dimaklumkan, lelaki berpangkat Datuk Seri itu merupakan ketua atau bos yang selama ini menjalankan aktiviti ‘macau scamm’.

“Ini buktinya orang bawa cash dalam plastik hitam. Bukan kad kredit, debit mahupun cek. Shopping, holiday, parti dan jol”

Mereka akan suruh korang masukkan duit dalam bank yang diberikan nombor akaun p4l-su. Kebanyakan yang kena t1p-u adalah warga emas dan orang yang berduit. Mereka ni buat kerja ramai-ramai sampai berpuluh-puluh orang.

Identiti bos Macam Sc4m terbesar di Malaysia mula terde-dah

Akhirnya tert4ngkap Ayahanda Terbesar Mac4u Sc4m di Malaysia.

Gambar couple dengan winter clothing itu adalah Ayahanda Boss Chip Beso Dato Addy Kanna dan isterinya Datin Alya Suhaila.

Pada mulanya mereka buka kel4b malam di Jalan P Ramlee dan Safe House di alamat 107, Jalan U-Thant hanya 5 minit dari KLCC.

Macau Sca-mm3r dengan duit berjuta-juta ringgit ini kemudiannya mencari perniagaan artis-artis dan mereka invest pada perniagaan artis.

So, apa yang korang syak artis yang tak pandai bisnes tiba-tiba ada bisnes jutaan ringgit adalah benar belaka.

Sama ada mereka Partner in Cri1me mahupun m4ngsa hanya mahk4mah yang dapat menentukannya nanti.

Mereka berbelanja menggunakan duit cash. Sampai shopping di Pavilion pun bawak plastik hitam penuh dengan cash money. Begitu juga bila berparti di kel4b-kel4b malam sekitar KL bayar puluh ribu pun pakai cash money.

Modus Operandi (Cara beroperasi)

i) Cabutan bertuah (Lucky Draw)

Pengadu menerima panggilan telefon yang mend4kwa m4ngsa telah memenangi pertandingan cabutan bertuah (lucky draw) bernilai jutaan dollar dari syarikat Hong Kong dan Macau.

Pemanggil kemudiannya memberikan nombor telefon untuk dihubungi sekiranya pengadu mahu menuntut hadiah berkenaan. setelah bersetuju, pengadu dikehendaki membayar cukai dan insuran dengan cara memasukkan wang ke dalam akaun tertentu bagi menuntut hadiah tersebut. setelah transaksi selesai, pemanggil g4gal dihubungi dan wang hadiah yang dijanjikan tidak diterima.

ii) ‘Spoofing’ pegawai polis / agensi kerajaan

Pengadu menerima pangilan telefon daripada individu yang mengaku sebagai pegawai mahkamah dan polis serta mendakwa bahawa pengadu terlibat di dalam kegiatan har4m (seperti ah long, kongsi gel4p dan pengedaran ddah) dan m4ngsa kemudiannya diminta untuk memindahkan wang dari akaunnya ke dalam akaun tertentu, kononnya bagi mengelakan akaun m4ngsa dibekukan oleh pihak berkuasa.

iii) ‘Spoofing’ pegawai bank negara atau bank komersil (kad kredit)

M4ngsa menerima panggilan daripada seseorang yang mengaku sebagai pegawai bank, dengan dakw4an bah4wa m4ngsa gag4l membuat bayaran kad kredit. pengadu kemudiannya diarah untuk menghubungi seseorang, kononnya pegawai dari Bank Negara Malaysia (BNM) bagi mengelakkan nama disenarai hit4m atau akaun bank dibekukan. m4ngsa akhirnya diperdaya untuk membuat pemindahan wang ke nombor akaun tertentu melalui e-banking atau melalui mesin deposit tunai (CDM).

(iv). Tip-u cu-lik dan minta wang tebv-san

M4ngsa menerima panggilan telefon daripada seseorang yang m3ndakwa anak atau saudaranya dic-ulik. mngsa diperdaya untuk memindahkan wang tebvsan ke nombor akaun pihak ketiga yang diberikan oleh pemanggil. (terkesan juga pelbagai helah dan taktik lain yang digunakan oleh ahli-ahli sind1iket untuk memperdayakan m4ngsa, termasuk dakwaan l4nggar lari dan g4gal membayar hu-tang pinjaman bank / institusi kewangan).

Apa yang perlu dilakukan jika anda berdepan situasi seperti di atas:

i). Sentiasa berwaspada dan tidak mudah terped-aya dengan mus-lihat atau tip-u helah pihak-pihak tertentu;

ii) Jangan sesekali panik dan mengikut arahan yang diberikan oleh pemanggil, tanpa terlebih dahulu menghubungi pihak polis atau institusi kewangan terbabit;

iii) Jangan hubungi semula nombor telefon yang anda terima. sebaliknya dapatkan nombor telefon rasmi syarikat, organisasi atau institusi terbabit untuk pengesahan lanjut;

iv) Jangan ded4hkan nombor akaun bank, nombor kad ATM atau kad kredit anda kepada orang yang tidak dikenali, dan;

v) Layari portal rasmi BNM untuk mendapatkan maklumat dan nasihat terkini berhubung penipuan kewangan (financial fra-ud) seumpamanya.

Kosmo! Online meIap0rkan individu terbablt juga did4kwa terlibat dalam judl dalam taIian serta aktiviti pengubbahan wang h4r4m.

5 individu termasuk 2 orang yang bergeIar Datuk Seri dan Datuk dithan Suruhanjaya Pencgahan R4suah Malaysia (SPRM) semalam bagi membntu slasatan k3s penl­puan slndiket Macau Sc4mm di negara ini.

Difahamkan, salah seorang daripada mereka sngat dikenali dalam kalangan seIebriti tanah air selain menjalani kehidupan serba mewah. Menurut sumber, Datuk Seri dan isterinya juga diprcayai se­ring berprti bersama beberapa seIebriti p0pular.

Pasangan itu juga tidak segan siIu mempmerkan kehidupan mewahnya di medla s0siaI.

Katanya, Datuk Seri itu diprcayai seorang t4uke judl onIine serta terlibat dalam aktiviti pengubbahan wang h4ram.

“Wang hasil keglatan h4ram itu kemudiannya ‘dicuci’ atau digunakan untuk menjalankan perniagaan vape yang diusahakan oleh seIebriti yang telah dipnggil oleh SPRM di Putrajaya.

“Sspek bergeIar Datuk Seri itu juga diprcayai merupakan rakan niaga kepada pers0naliti yang juga artis,” kata sumber itu semalam.

Terdahulu, kelima-lima individu terbbit dibawa ke Mhkamah Majlstret Putrajaya di sini semalam untuk mendpatkan pe­rlntah thanan rman.

Kelima-lima sspek yang terdiri daripada tiga lelaki dan dua wanlta tiba di mhkamah ber­kenaan pada pukul 3 petang semaIam dengan memakai baju Iokap SPRM berwarna oren.

Butiran mengenai tempoh rman kesemua individu terbabit bgaimanapun tidak dik0ngsi oleh pihak SPRM walaupun pihak medla menunggu hampir lima jam di luar mhkamah tersebut.

Beberapa sIebriti tanah air yang pernah terlibat perniagaan bersama individu terbabit juga turut dipnggil oleh SPRM untuk membantu slasatan.

Terbaik nasihat Anju kepada meraka yang mahu kaya cepat

Kalau Tuhan nak jtuhkan tu sekejap jer

Dalam pada itu, rata-rata ntlzen berpuas hati apabila mendpat tahu mengenai tngkapan tersebut. Kebanyakan mereka menyatakan pernah dan hampir menjadi mngsa penlpuan sc4mmer.

Banyak jalan cari rezeki yang halal di bumi Tuhan ini, jangan disbabkan wang ringgit kita sebagai manusia sanggup menlpu dan menganlaya orang lain.

 

Sumber : Sumber : OMM via theklasik.com / Jirancakap

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Apa Kata Anda?

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*