‘Sy ingat kakak kena k4ran’, Adik Dan Ayah TampiI Cerita Saat Melihat Keadaan Arw4h Kakak.

Hulu Terengganu: “Saya ingat kakak kena karan (arvs letrik), saya terus telefon ayah,” kata Siti Nur Syuhada Ismail, 15, adik kepada, Siti Nur Surya, 19, yang mavt dipercayai dibvnuh dalam kejadian samvn di Kampung Lub0k Batu, Telemong, di sini, hari ini.

Pelajar tingkatan tiga Sekolah Menengah Telemong berkata, dia mengesy4ki sesuatu berlaku pada kakaknya apabila wanita berkenaan t1dak menjawab panggilannya selepas habis waktu persekolahan.

“Rutin kakak menjemput saya pulang dari sekolah tetapi selepas mendap4ti kakak tidak ada di perkarangan sekolah, saya rasa ha1ran dan menghubunginya beberapa kali.

“Saya sy4k sesuatu berlaku selepas kakak t1dak menjawab panggilan telefon dan segera berIari pulang ke rumah yang terletak lebih satu kilometer.

“Sebaik tiba di perkarangan rumah saya lihat pintu terbuka dan segera masuk sebelum melihat kakak terti4rap di depan televisyen di ruang tamu dengan pergeIangan tangan kirinya pvtus. Saya segera menghubungi bapa, Ismail Muda, 58, memberitahu kakak kena k4ran pergeIangan tangan kiri pvtus,” katanya ketika ditemui di lokasi kejadian.

Sementara itu, Ismail berkata, ketika dalam perjalanan pulang, dia sudah meng4gak Siti Nur Surya dibvnuh kerana pergelangan pvtus.

“Ketika anak telefon, saya sedang bekerja di Kampung BanggoI Kat0ng, Bukit Payung, kira-kira lima kilometer dari rumah. Saya sudah agak ada orang masuk rumah dan bv nuh anak saya,” katanya.

Menurutnya, dia menj4ngkakan kejadian itu berlaku sebelum jam 10 pagi, kerana bvbur nasi yang dibeli anak t1dak tervsik dan Iampin pakai bvang b4sah bermakna belum ditvkar.

Dia yang menjalankan perniagaan pasir dan tanah berkata, kebiasaannya, anak lelaki, Mohd Zaid Azroi, 28, akan pulang ke rumah menghantar bvbur nasi jam 8 pagi dan keluar semula ke tempat kerja selepas selesai sarapan.

“Saya agak kej4dian ini berlaku sebaik anak lelaki keluar rumah untuk kembali ke tempat kerja kira-kira jam 8.30 pagi,” katanya.

Dia yang tingg4l di kampung berkenaan sejak lima tahun lalu berkata, Siti Nur Surya dipercayai bergeIut dengan per0mpak terbab1t sebelum dibv  nuh manakala isteri, yang mengh1dapi sak1t knser 0tak dan terIantar di katil hanya mampu melihat kejadian itu.

Katanya, hanya wang perbelanjaan harian sebanyak RM400 dan wang milik arw4h dianggarkan RM2,000 serta dua telefon bimbit miliknya yang disimpan dalam beg tangan hiIang.

“Saya anggarkan wang arw4h sebanyak itu kerana sejak menjaga ibunya (terIantar sak1t), saya beri saguhati kepadanya RM100 setiap bulan,” katanya.

Katanya, dia t1dak mengesy4ki sesiapa yang melakukan kejadian meny4yat hati itu dan menyerahkan kepada poIis untuk melakukan si4satan.

 

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber : HM

Apa Kata Anda?

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*