Pengumuman Penting Baki Penduduk Kawasan PKPB / PKPD Sempena Cuti Deepavali

Pergerakan merentas mukim, daerah dan negeri daripada kawasan Per1ntah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) dan PKP Diperketatkan (PKPD) bagi tujuan balik kampung tidak dibenarkan pada perayaan Deepavali minggu hadapan.

Menteri Kanan Keselamatan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, keputusan itu diputuskan hari ini menerusi sidang khas Majlis Keselamatan Negara (MKN) berkaitan perayaan itu.

“Sidang khas hari ini mendengar pembentangan daripada MKN mengenai prosedur operasi standard (SOP) sambutan perayaan Deepavali dan upacara sembahyang yang akan dirayakan oleh penganut agama H1ndu tidak lama lagi.

“Sehubungan itu, sidang khas hari ini bersetuju untuk membenarkan penganut Hindu mengikuti sesi upacara sembahyang pada hari pertama sahaja di kawasan-kawasan yang dilaksanakan PKPP dan PKPB dengan SOP ketat yang telah ditetapkan.

“Bbagaimanapun, pergerakan merentas mukim, daerah dan negeri daripada kawasan PKPB dan PKPD bagi tujuan balik kampung adalah tidak dibenarkan,” katanya pada sidang akhbar yang disiarkan secara langsung di laman Facebook hari ini.

Kuala Lumpur: Kes baharu Cov1d-19 di Malaysia hari ini kekal empat angka buat hari ketiga berturut-turut apabila mencatatkan 1,009 kes, sekali gus menjadikan jumlah keseluruhan sebanyak 36,434 kes.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata, daripada 1,009 k3s baharu itu, sembilan k3s membabitkan k3s import iaitu dua k3s dari India dan masing-masing satu k3s dari Kazakhstan, Indonesia, Korea Selatan, Nigeria, Afrika Selatan, Mexico dan Kemboja.

Beliau berkata, daripada 1,000 kes penularan di dalam negara, empat k3s adalah pengunjung pulang dari Sabah menjadikan jumlah k3s dilaporkan mempunyai sejarah perjalanan ke Sabah sejak 20 September 2020 adalah 483 k3s.

“Sabah kekal mencatatkan k3s tertinggi iaitu 564 kes diikuti Selangor (177 kes), Wilayah Persekutuan Labuan (92 kes), Negeri Sembilan (90 kes) dan Pulau Pinang (36 kes).

“Selain itu, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur (14 kes), Kedah (7 k3s), Sarawak (6 k3s), Perak (6 k3s), Melaka (5 k3s), Johor (2 kes) dan Wilayah Persekutuan Putrajaya (1 k3s).

“Ia menjadikan kes aktif dengan kebolehjangkitan ketika ini adalah 10,503 kes dan mereka sudah dias1ngkan serta dirawat di hospital,” katanya pada sidang media harian Cov1d-19, hari ini.

Beliau berkata, sebanyak 839 k3s pulih Cov1d-19 dicatatkan hari ini dan menjadikan jumlah kumul4tif k3s pulih adalah 25,654 kes atau 70.4 peratus daripada jumlah keseluruhan.

Menurutnya, sehingga kini, terdapat 78 kes posit1f Cov1d-19 yang sedang dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) membabitkan 28 k3s memerlukan bantuan pernafasan.

Katanya, terdapat pertambahan enam kematian direkodkan hari ini menjadikan jumlah kumulatif kem4tian di Malaysia mencecah 277 k3s atau 0.8 peratus daripada jumlah keseluruhan.

Kredit:Kosmo/HMetro/TheSun

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Sumber:https://www.kini.airnws.com/

Apa Kata Anda?

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*