PKPB Seluruh Semenanjung Kecuali 3 Negeri

Perlntah Kwalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) dilaksanakan di seluruh negeri di Semenanjung kecuali Perlis, Pahang dan Kelantan selama selama 4 minggu bermula 9 November hingga 6 Disember 2020.

Menurut Menteri Kanan Keselamatan Malaysia, Datuk Ismail Sabri dalam sidang media hari ini, bagi Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Putrajaya dan Selangor serta Sabah secara aut0matiknya PKPB disambung sehingga 6 Disember 2020.

Jelasnya lagi, semasa PKPB berlangsung, rakyat tidak dibenarkan untuk merentas daerah dan negeri seperti SOP sebelum ini.

Status Dari Muhyiddin Yassin

Alhamdulillah, pagi ini saya telah mempengerusikan Sidang Khas Majlis Keselamatan Negara (MKN) yang menumpukan perhatlan kepada tlndakan yang perlu diambil bagi memprketatkan lagi SOP dan segera membendvng penvlaran jangkltan C0VID 19 di dalam negara.

Melihat kepada sltuasi kes baharu jangkltan C0VID 19 di seluruh negara yang masih dalam trend penlngkatan, saya telah mengarahkan supaya beberapa pendekatan yang lebih tegass diambil bagi memutuskan rantaian jangkltan vlrus ini.

Hakikatnya, peningkatan bilangan kess baharu jangkltan C0VID 19 telah mendatangkan keblmbangan serta kresahan dalam kalangan rakyat dan kita tidak lagi boleh terus kekal di dalam sitvasi Perlntah Kawalan Pergerakan Pemvlihan (PKPP).

Data-data yang dibentangkan pada setiap hari di dalam sidang khas ini sudah cukup untuk menunjukkan bahawa pendekatan yang lebih tegass dan beranl mesti diambil sebelum keadaan menjadi lebih parahh.

Sehubungan itu, Sidang Khas MKN hari ini telah memvtuskan supaya Perlntah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) dilaksanakan di semua negeri di Semenanjung KECUALI negeri Perlis, Kelantan dan Pahang.

Selain PKPB ini, Perlntah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) akan dilaksanakan di l0kaliti tertentu yang mencatatkan kess p0sitif C0VID 19 yang tinggi.

Selain itu, sekatan perjalanan merentas negeri juga akan dilaksanakan bagi mengvrangkan pergerakan orang ramai dan aktiviti s0sial sekaligus memutuskan rantalan jangkltan C0VID 19.

Semua perlncian tentang keputusan-keputusan ini seperti tarikh mula kuatkvasa, dan kawasan yang terllbat akan dijelaskan dengan lebih lanjut oleh YB Menteri Kanan Pertahanan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dalam sidang media harian beliau.

Sementara itu pada sidang yang sama, Kerajaan Negeri Sarawak membuat pembentangan tentang Pelan Persiapan C0VID 19 bagi negeri Sarawak dan telah membuat permohonan untuk menambah bilangan katil di lCU dan meningkatkan kapasitl makmal ujlan salingan pengesanan C0VID 19 di tujuh (7) buah h0spital kerajaan di Sarawak.

Saya telah minta supaya Kerajaan Negeri Sarawak mengadakan perbincangan lanjut bersama Kementerian Keslhatan Malaysia (KKM) bagi meneliti keperluan-keperluan ini dan diberikan pertimbangan sewajarnya.

Insya’Allah semoga pendekatan-pendekatan yang diputvskan ini akan dapat membantu menurunkan kess-kess baharu jangkltan C0VID 19 kepada tahap yang paling rendah bagi menjamln keselamatan dan kelangsungan hidup rakyat.

Sumber : FBMuhyiddinYassin/AstroAwani

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Sumber : http://transformasi.pw/2020/11/07/abohh-bunyikkkk/

Apa Kata Anda?

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*