Ibu Nija Men1nggal, Ayah Nak Jaga Mak Tapi Tak Sangka Mak Pergi Secepat Ni”

Bek4s bintang Akademi Fantasia musim yang pertama, Siti Harnizah Tahar atau lebih dikenali sebagai Nija baru sahaja kehil4ngan ibunya yang pulang ke Rahmatullah pada hari Jumaat, 13 November.

Kehil4ngan itu bukan sahaja sesuatu yang amat besar, namun ibunya juga sudah tidak bertemu dengan ayahnya hampir setahun kerana wab4k Cov1d-19, seperti yang dikongsikan Nija di Instagram miliknya.

“Setelah 241 hari mereka tak berjumpa, akhirnya mereka berjumpa kembali tapi dalam situasi yang berbeza. Kali terakhir Mak jumpa Ayah pada 17 Mac 2020 – Selasa- masa tu aku hantar ayah untuk kuarantin kat Singapura, memandangkan Ayah adalah warganegara Singapura.

“Mak bye2 Ayah kat balcony, dengan menyimpan harapan untuk berjumpa kembali selepas 2 minggu kuar4ntin dijalankan. Dari minggu ke minggu, bulan ke bulan, mak terus berharap untuk Ayah pulang,” tulis Nija.

Tambah Nija, setiap kali berhubung melalui panggilan video, ibunya pasti men4ngis dan bertanya bila ayahnya akan pulang.

“Setiap kali tu kami akan pujuk Mak, suruh bersabar dan doa banyak-banyak. Sampai la di hujung-hujung hayat Mak, bila video call, Mak dah tak tanya lagi bila Ayah nak balik tapi Mak cakap ‘Ani akan tunggu Abg balik’.

“Ayat tu sedikit melegakan Ayah. Ayah cakap kat aku dengan harapan mudah-mudahan tahun baru nanti ada pelepasan pada orang-orang macam Ayah untuk pulang jumpa Mak. Ayah cakap Ayah tak dapat balik Singapura lagi sampai bila-bila pun tak apa.

“Ayah nak jaga Mak kami. Tak sangka Mak akan pegi secepat ni, sebab Mak tak ada sakit tenat, mungkin Mak tak nak sus4hkan semua orang. Alhamdullillah, Mak pergi dengan tenang, di hari Jumaat, di hari yang dia selalu idam-idamkan,” tulis Nija lagi.

Tulis Nija lagi, rindu antara kedua ibu dan ayahnya sangat-sangat mendalam, dan dia sendiri tidak tahu bagaimana untuk melalui situasi seperti ayahnya.

“Ayah sangat-sangat tenang, dalam hati Ayah hanya Allah je yang tau tapi airmata Ayah gugur bila melihat jas4d Mak. Ayah kuat sebab Ayah nak anak-anak dia sekuat dia dan terima takdir Allah.

“Tapi Ayah, anak-anak Ayah tak sekuat Ayah. Semalam selepas pengebvmian Mak, Ayah terus dibawa kuar4ntin untuk 2 minggu, aku tak dapat bayangkan keadaan Ayah dan Adik aku yg masih di kuar4ntin di Singapura semoga mereka terus kuat dan tabah. Semoga ALLAH anugerahkan mereka kekuatan yang luar biasa,” tulis Nija lagi yang tentunya masih bers3dih.

Tambah Nija, cinta dan kasih sayang ibu dan ayahnya sangat luar biasa dan berdoa semoga mereka semua dipertemukan kembali di Syurga.

 
 
 
 
 
Lihat siaran ini di Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Siaran dikongsi oleh Nija Tahar (@nijatahar)

Gempak cuba menghubungi Nija melalui aplikasi WhatsApp dan panggilan telefon tetapi tidak mendapat sebarang jawapan. Salam takziah daripada Gempak untuk Nija sekeluarga serta sahabat handai.

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Sumber:GEMPAK

Apa Kata Anda?

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*