Terbongkar! Seorang Lagi Pegawai JIM Dit4han Dan Kali Ini Pangkat Dia Bukan Biasa2

Pembongkaran oleh SPRM berhubung s1ndiket urusan cap paIsu di pintu masuk antarabangsa negara semakin terungkai.

Terbaru, seorang pegawai kanan Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) berpangkat Timbalan Pengarah didakwa bersek0ngkol dengan s1ndiket terbabit telah ditahan.

Difahamkan tawaran puluhan ribu ringgit sebulan menyebabkan individu terbabit ‘gelap mata’ hingga sanggup mengkh1anati negara.

Sumber memberitahu, pegawai kanan dengan gred KP48 itu bertugas di Ibu Pejabat JIM itu adalah tiga lagi individu terbaharu ditahan semalam termasuk dua lagi anggota gred KP19 dan KP22 bertugas di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dan KLIA2.

” Mereka berusia 38 hingga 54 tahun itu ditahan selepas hadir memberi keterangan di Ibu Pejabat Suruhanjaya Pencegahan R4suah Malaysia (SPRM) bagi membantu siasatan.

Hidup mewah dan terima puluhan ribu ringgit sebulan

” Setakat ini siasatan awal mendapati Timbalan Pengarah terbabit menerima wang r4suah puluhan ribu ringgit sebulan dan mampu hidup mewah,” katanya.

Sumber berkata, setakat ini seramai 53 individu sudah ditahan bagi membantu siasatan kes s1ndiket r4suah dalam urusan cap paIsu di pintu masuk antarabangsa negara menerusi Ops Selat.

” Penahanan itu membabitkan 31 anggota dan pegawai JIM, 17 ejen pekerja asing serta lima orang awam.

” Kita tidak menolak akan ada lagi penah4nan lain jika siasatan mendapati terdapat individu lain yang bersek0ngkol dengan s1ndiket terbabit,” katanya.

Katanya, ketiga-tiga mereka yang ditahan dibawa ke Mhkamah Majistret Putrajaya, untuk permohonan r3man mengikut Sksyen 117 Knun Acara Jnayah semalam.

” Selain itu, SPRM turut mengemukakan permohonan untuk menyambung perintah reman 10 suspk lain dan membebaskan dengan jaminan dua orang awam yang terbabit membenarkan akaun mereka digunakan untuk transaksi r4suah.

” S1ndiket ini membabitkan rangkaian aktiviti jnayah penyelvdupan antarabangsa dari China, Vietnam, Indonesia dan Bangladesh,” katanya.

SPRM sebelum ini mendedahkan, lebih 30,000 warga asing bolos dan RM14.5 juta wang sogokan diagihkan dalam kalangan kakitangan JIM sepanjang tempoh empat tahun.

Angka itu diperoleh hasil penahanan 27 anggota dan pegawai JIM yang mendedahkan aktiviti r4suah menerusi proses penyediaan kaunter khas sejak 2017.

Wang tunai RM800,000, 26 kereta mewah dan empat motosikal berkuasa tinggi turut dirampas yang mana jumlah berkenaan tidak termasuk rumah, tanah, barangan kemas dan sebagainya yang turut dirampas.

Secara purata, setiap tahun sejak empat tahun lalu, RM3.6 juta diagih sesama anggota dan pegawai JIM yang terbabit dengan s1ndiket ini.

Kemewahan kakitangan JIM yang terbabit dengan s1ndiket juga amat ketara berikutan mereka menggunakan wang r4suah diterima untuk membeli rumah, kereta, beg tangan berjenama, barangan kemas dan tanah.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Sumber : http://limauais.pw/2020/11/21/pegawai-jim-pangkat-bukan-biasa2/

Apa Kata Anda?

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*