“Tekanan dar4h, buah pinggang dan lain-lain termasuk selera makan semuanya okay.” Tapi…

Semoga Alif Satar cepat pulih! Dugaan kepada manusia di dunia ini. bersabar lah!

Kuala Lumpur: “Alhamdulillah, selepas lima hari empat malam di sini, saya okay dan stabil. Tekanan dar4h, buah pinggang dan lain-lain termasuk selera makan semuanya okay.”

Itu kata penyanyi Alif Satar yang kini ditahan di Hospital Melaka selepas disahkan positif Covi1d-19, Ahad lalu.

Alif ketika dihubungi berkata, sejak tiga hari lalu dia mengalami gejala iaitu hilang deria bau.

“Sudah dua ke tiga hari saya hilang deria bau. Difahamkan ini antara gejala wab4k ini. Saya pakai sabun mandi dan deodaran pun tak boleh hidu bau. Namun, yang lain semuanya okay.

“Alhamdulillah, saya ditempatkan sebilik dengan pembantu peribadi. Disebabkan di sini tidak ramai pesak1it Cov11id-19, jadi banyak katil kosong. Kami dijaga baik oleh kakitangan dan jurur4wat di sini,” katanya.

Berkongsi pengalaman sebagai pesakit Cov1id-19, Alif berkata, ia perkara yang tidak dijangka kerana dia tidak bergejala dan mengalami dem4m.

“Ke mana-mana saja saya ikut prosedur operasi standard (SOP). Sewaktu nak menjalani penggambaran di Melaka saya pergi buat ujian saringan dan keputusannya negatif. Jadi, saya sambung kerja macam biasa.

“Jadi, dalam keadaan sekarang macam mana kita buat dan patuh SOP pun, kita tak tahu apa saja boleh terjadi. Apatah lagi ‘wat4k’  Covi1d-19 ini lain. Macam saya, suhu badan okay, tidak bergejala dan tidak dem4m. Jadi memang tak tahu,”  katanya.

Ditanya mengenai komen warganet yang menghentam dirinya, Alif mengambil pendekatan untuk tidak ambil pusing.

“Kalau ada atau masih menghent4m tidak apa sebab mereka tak tahu situasi. Saya tidak mar4h pun. Nak kata, kata lah.

“Ada juga cakap kenapa saya tidak duduk rumah selepas kali pertama buat ujian saringan. Sebenarnya, saya tidak ada kontak dengan sesiapa, jadi tidak perlu kuarantin. Ini arahan diberikan oleh petugas kesihatan. Pendek kata, saya tidak kisah sebab yang bercakap ini mereka tak tahu. Mereka juga tidak rasa dan berada dalam situasi saya,” katanya.

Mengenai aktiviti sepanjang dirawat di hospital, Alif berkongsi melakukan aktiviti kebiasaan dibuat di rumah.

“Aktiviti di sini saya buat macam-macam. Saya cuba buat aktiviti seperti di rumah. Contoh, pada waktu pagi saya jogging keliling bilik. Pada sebelah malam, saya bangun untuk solat tengah malam,” katanya.

Dalam masa sama, Alif berkongsi kedua ibu bapanya sudah bebas Cov1id-19 dan dibenarkan keluar dari Hospital Sungai Buloh, hari ini.

Bagaimanapun, adik bongsu dan datuknya masih lagi dirawat di hospital sama.

Mengenai aktiviti seni, Alif berkata, dia terpaksa membatalkan beberapa program yang sudah diatur.

“Saya terpaksa tolak dua program bersama RTM. Penggambaran drama Penj4ra Janji pula ditangguhkan. Saya juga akan terbabit dengan penggambaran filem pada 9 Disember ini. Harapnya saya sempat nak buat,” katanya.

Sumber : https://www.hmetro.com.my/rap/2020/11/645847/saya-okay-cuma-hilang-deria-bau-%E2%80%93%C2%A0alif-satar

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Apa Kata Anda?

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*