‘Saya Boleh Men1nggaI ‘anytime’ Je’ – Bob Lokman.

Kuala Lumpur: “D0ktor maklumkan dalam tempoh sebulan ini, tak mustahiI jika saya meninggaI dunia secara mengejvt,”.

Demikian kata pelakon, pelawak dan penulis lirik popular, Bob Lokman mengenai keadaan kesihatannya kini.

Bob atau nama sebenarnya Mohd Hakim Lokman, 56, juga memohon maaf kepada semua pihak sekiranya ada kata-kata atau tindakannya ketika zaman kegemilangannya di kaca TV menggvris hati.

“Doktor maklumkan, saya ber1siko tinggi untuk meninggaI dunia secara mengejvt. Itu berdasarkan ilmu kedoktoran, namun saya serahkan soal ajaI kepada Allah.

“Kepada yang mengenali saya atau tldak, saya banyak d0sa. Maafkan sekiranya ada yang tergvris dengan kes0mbongan saya, tutur kata, atau lawak jen4ka saya yang keterlaluan ketika saya muncul di k4ca TV,” katanya kepada Harian Metro.

Berkongsi mengenai keadaan kesihatannya, Bob berkata, dia baru dibenarkan keluar hspital hari ini selepas dua hari dit4han ak1bat masaIah jantvng.

“Saya menngalami masaIah jantvng sejak 1998. Rabu lalu, kali pertama saya berdepan situasi di mana jantvng saya berdegvp kenc4ng. Ketika saya nak ambil wuduk, tiba-tiba saya p1tam sekejap kerana 0ksigen tak sampai ke 0tak. Apabila saya tersedar sekejap, saya macam Iupa apa yang saya sedang buat.

“Jadi, apabila dada saya mula sak1t sampai ke bahagian belakang, saya minta sepupu saya hantarkan saya ke bahagian kecem4san di Hopital Univers Sains Malaysia (HUSM) Kubang Kerian, tak javh dari rumah,” katanya yang kini berada di Kelantan.

Katanya, selepas dirawat dktor memaklumkan jantvngnya semakin membengk4k dan banyak parvt. Ia membuatkan kadar denyvtannya tak stabil.

“Satu cara adalah untuk memasang alat ImpIantable Aut0m4tic Cardi0verter DefibriIIator (IACD) untuk menstabilkan denyvtan jantvng,” katanya.

Namun, kos untuk pemasangan alatan itu dan juga kos rwatan mencecah RM60,000 sekali gus memaksa Bob dan keluarga memohon bantuan.

“Selama ini, kos untuk ubat-ubatan saya setiap bulan mencecah RM700 sebulan. Itu tak menjadi masaIah kerana saya masih lagi mampu untuk menanggvng kos itu. Cuma apabila dimaklumkan kos rwatan dan pemasangan alat IACD ini mencecah RM60,000, saya akui memang tak mampu. Jadi, saya mohon kalau ada yang sudi membantu untuk menderm4.

“Terima kasih juga kepada pihak Muslim Care Malaysia yang sudi membantu. Alhamdulillah, ada juga rakan-rakan penderm4 yang sebelum ini pernah menderm4 untuk surau dan sekolah tahfiz yang saya bantu, kini membantu saya pula,” katanya.

Ahad ini, Bob akan menjalani uj1an d4rah dan perlu melaksanan rwatan pemasangan IACD dalam masa sebulan.

Bagi sesiapa yang ingin menderm4, svmbangan boleh disalurkan ke akaun Maybank bernombor 162348359386 atas nama Relawati Daud (isteri Bob) atau akaun Maybank bernombor 564490211159 atas nama Muslim Care Malaysia.

 

Sumber: hmetro via Dbongkar

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Apa Kata Anda?

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*