‘Nak Tuntut Apa Kalau Harta Pun Takde’, Menantu Mula Dedahkn Semua Selepas AR Badul Minta Hak Dia

” Masa saya berkahwin dengan arrwah waktu itu dia memang tidak ada apa-apa.”

Itu kata-kata Nour Shafinar Harun, balu kepada Mejar Mohd Zahir Armaya selepas timbul kenyataan bapa mentuanya, pelawak AR Badul yang menuntut haknya sebagai bapa Allahyrham.

Menurut Shafinar, 31, dia tidak mahu membuka aiib mana-mana pihak namun terpaksa mendedahkan perkara sebenar selepas bapa mentuanya mahu menuntut hak terutama isu berkaitan pembahagian harta.

Tidak mahu berselindung, Shafinar mendedahkan arrwah suaminya tidak mempunyai sebarang harta dan diisytihar mufIis ketika perkahwinan terdahulu dengan bekas isteri pertama.

” Sebenarnya saya tak nak komen banyak dan kalau boleh saya tak nak buka aiib sesiapa pun termasuk arrwah suami saya tapi saya terpaksa jelaskan perkara ini sebab pihak sana yang berkongsi dahulu.

AR Badul luah rasa kecewa apabila dia dinafikan hak atas harta peninggalan arrwah anaknya.

Arrwah sudah diisytihar mufIis

” Netizen pun dah mula buat spekulasi yang tidak baik mengenai isu ini. Sejujurnya, arrwah suami saya sudah diisytihar mufIis sejak perkahwinan pertamanya.

” Jadi, apa nak dituntut kalau tak ada harta,” kata Shafinar ketika dihubungi mStar pada Isnin.

AR Badul meluahkan rasa kecewa kepada apabila dia dinafikan hak ke atas harta peninggalan anaknya, Allahyrham Mohd Zahir yang m4ut ketika melakukan demonstrasi keupayaan di Kem Kok Lawi, Sabah pada 4 September 2019.

Menerusi laporan mStar pada Isnin, Badul atau nama sebenarnya Armaya Aman Ramlie, 71, turut mempertikaikan mengenai insuran kelompok yang dikatakan dirinya tidak layak menerima.

Dalam pada itu, Shafinar memberitahu dia sudah menerima insuran kelompak dan membuat pembahagian mengikut jumlah caruman yang difara1dkan iaitu lebih RM5,000 kepada ibu mentua yang berada di Sabah dan ibu angkat arrwah di Setapak.

Tidak berkesempatan untuk beri kepada AR Badul

Shafinar turut memberikan bahagian tersebut kepada anak-anak arrwah dengan menyimpan duit itu untuk masa depan mereka namun tidak mempunyai kesempatan waktu untuk diberikan kepada AR Badul.

” Memang saya sudah terima insuran kelompok tapi selepas saya merujuk pada mhkamah dan bertanyakan kepada peguam, pengiraan jumlah caruman yang perlu difara1dkan hanya dalam RM5,000 lebih.

” Atas dasar keperimanusiaan, saya beri lebih daripada sepatutnya.

” Memang saya ada beri kepada ibu mentua di Sabah dan ibu angkat arrwah suami saya yang menetap di Setapak. Manakala duit anak-anak arrwah juga saya simpankan dahulu.

” Cuma bahagian baba (AR Badul) saya masih belum ada kesempatan untuk beri memandangkan kami tidak lagi berhubung.

” Kali terakhir bertemu masa majlis perkebumian arrwah dan tak pernah bertemu lagi sehingga kini,” ujarnya.

Arrwah Mohd Zahir meninggI dnia pada September tahun lalu.

Terpaksa sekat nombor AR Badul

Bagaimanapun, Shafinar mengakui dia terpaksa menyekat nombor telefon AR Badul dan adik kepada arrwah suaminya kerana pihak mereka memberi tekanan kepadanya berhubung isu harta.

Sementara itu, berkenaan dengan pencen dan elaun, Shafinar menjelaskan pihak Angkatan Tentera Malaysia (ATM) telah membuat agihan kepada penerima iaitu balu, anak-anak dan ibu kandung arrwah.

” ATM dah buat agihan pencen kepada saya, anak-anak dan ibu kandung arrwah. Pihak ATM juga yang menguruskan semua elaun arrwah yang difara1dkan kepada penerima pencen.

” Dalam dokumentasi mempunyai dua waris iaitu waris utama isteri dan waris kedua sama ada ibu atau bapa kandung. Tapi saya difahamkan pihak ATM memberikannya kepada ibu arrwah,” ujarnya.

Mohd Zahir, 36, pegawai komando daripada 11 Rejimen Gerak Khas, meninggI dnia ak1bat terkena temb4kan ketika melakukan aksi demonstrasi sempena pelancaran Divisyen Kelima dan Briged Ke-13 Infantri Malaysia di Kem Lok Kawi, Kota Kinabalu, Sabah.

Akibat kejadian itu, pihak Majlis Angkatan Tentera Ke-578 (MAT 578) yang bersidang pada 17 September 2019 bersetuju untuk menaikkan pangkat Allahyrham kepada Leftenan Kolonel.

Allahyrham meninggalkan seorang balu iaitu Nour Shafinar Harun, 32, dan lima orang anak termasuk dua daripada perkahwinan terdahulunya.

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Sumber: http://limauais.pw/

Apa Kata Anda?

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*