Kena Sambung G4ri

Peguam kepada Da’i Syed iaitu Peguam Ahmad Amzar, sewaktu ditemubual dalam video Mstar berkata:

“Saya juga dimaklumkan ada banyak report yang tiba-tiba baru muncul daripada merata-rata ada kemungkinan dia akan disambung g4ri. Ada kemungkinan dia akan disambung g4ri lepas habis r3man di sini kebalai-balai lainlah, mungkin di Petaling Jaya dan sebagainya”.

Apa istilah sambung g4ri ini? Bagi siapa-siapa yang mengikuti Kes Boy Iman dahulu, mungkin pernah dengar istilah ini. Pernah famous kes ini satu ketika dulu.

Apa itu reman? Reman adalah bagi tujuan si4satan dan bukan hu-kuman.

Tah4nan r3man jika dibenarkan oleh Akta, maksimum pun adalah 14 hari. Nak tahu lanjut pasal reman, saya share link di ruang komen, tulisan saya minggu lepas berkenaan proses reman Da’i Syed ini.

Jadi reman ada had masa. Kalau tahan lebih lama ianya adalah bertentangan dengan undang-undang tetapi adalah diingatkan untuk setiap satu laporan, ada siasatan yang berlainan perlu dibuat.

Misalnya dalam kes Da’i Syed ini, tiba-tiba ada 6 laporan keseluruhannya terhadapnya. Bermakna perlu ada siasatan berlainan yang perlu dibuat dan bakal direman bagi siasatan lain.

Sebelum ini dia direman kerana laporan polis yang pertama tetapi ada lagi laporan polis, ada lagi si4satan.

Jadi tah4nan r3man yang terdahulu adalah untuk laporan yang sebelum ini, bagi laporan-laporan lain dia bakal ditah4n rem4n lagi.

Itulah yang dimaksudkan oleh peguam Da’i Syed, ‘sambung g4ari’. Habis sahaja tempoh rem4an yang diberikan oleh mahkamah bagi si4satan kes yang pertama, Da’i Syed akan diserahkan kepada balai yang lain bagi tujuan s1iasatan kes yang selanjutnya.

Maka bermulalah proses tahanan rem4n bagi siasatan kes yang lain pula. Dalam erti kata lain, sambung g4ari.

Pun begitu, proses ini bukanlah bagi tujuan menghukvm tetapi adalah untuk tujuan s1iasatan dan bagi memastikan suspek memberi kerjasama.

Jika kita lihat dalam kes Boy Iman terdapat 210 laporan polis yang dibuat berkaitan peni1puan jualan rumah yang dilakukan oleh dua syarikat termasuk DBI Properties.

Boy Iman dan suaspek yang lain telah ditahan reman di beberapa buah mahkamah dan akhirnya Mahkamah Majistret di Kuantan telah menolak permohonan reman terhadap saspek.

Kata peguam Boy Iman ketika ditemubual oleh Mstar waktu itu “Tempoh itu (t4hanan reman) sudah mencukupi untuk pihak polis melengkapkan siasatan dan tiada keperluan lagi untuk menahan reman anak guam saya selama empat hari seperti yang diminta hari ini kerana si1asatan melibatkan kes yang sama, cuma mngsa yang berbeza”.

Itulah prosesnya sambung g4ri. Walaupun ianya bukan hukvman tetapi dibawa ke balai yang berbeza, mahkamah yang berbeza dan juga ditahan sebagai tahanan, fuh! S33ksa prosesnya itu.

Seperti yang dilaporkan oleh Mstar, Ketua Si1asatan Jen4yah Selangor menyatakan bahawa pihak polis akan mendapatkan perintah mahkamah bagi menyambung rem4n terhadap Da’i Syed kerana telah menerima beberapa laporan terbaru.

Beliau juga meminta orang ramai yang mungkin menjadi m4ngsa untuk membuat laporan polis. Jika ada laporan lain lagi, maka barangkali berlanjutanlah lagi.

Bukan mudah m4ngsa rgol hendak tampil untuk membuat laporan. Perlu kuat dari segi ment4l, emosi dan proses disoal s1asat selepas buat laporan, kemudian pemeriksaan oleh doktor bagi mengesahkan dirgol atau tidak.

Kebiasaannya kebanyakkan m4ngsa ingin memam4damkan dari memori tetapi proses begini mungkin boleh memberi t3kanan kepada m4ngsa.

Semoga kalian jelas tentang proses sambung gari dan juga serba sedikit tahu berkenaan undang-undang yang melibatkan dakwaan rgol melalui tulisan saya yang terdahulu.

Oleh Nor Zabetha

Dalam perkembangan terkini Penyanyi Hafiz Hamidun mendedahkan dia ada bertemu dengan pendakwah muda, Da’iSyed pada malam sebelum penceramah selebriti itu dit4han polis berhubung dakwaan rgoll seorang gadis.

Menurut Hafiz atau nama sebenar Mohammad Hafiz Hamidun, 36, pertemuannya itu bagi mendapatkan pandangan dan nasihat serta menghulurkan bantuan guaman sewajarnya kepada selebriti itu.

“Malam sebelum dia dit4han, dia ada berjumpa dengan saya, minta nasihat dan pandangan. Apa yang saya boleh nasihat, saya nasihatlah dan saya juga berikan contact peguam yang kini mewakili dia.

“Saya dah beritahu Syed, kena hadapi segala-galanya secara ment4al dan fizikal. Dia tunduk dan faham.Semoga Syed belajar daripada pengalaman ini. Saya bersimpati dengan apa yang terjadi kepada Syed Iqmal,” kata Hafiz menerusi Instagram pada Selasa.

Pada 26 November lalu, Syed ditahan selepas polis menerima laporan dakwaan r0glll terhadapnya.Pendakwah yang dicungkil bakat menerusi program realiti ini direman bermula Jumaat lalu dan disambung sehingga Ahad ini.

Sementara itu, Hafiz berkata dia sama sekali tidak menyokong tindakan tidak berm0ral yang dilakukan pemuda berusia 25 tahun itu jika benar-benar didapati terbabit dengan j3nay4hh tersebut.

“Pada saya yang salah tetap salah tetapi sebagai kenalan tetap ada simpati kepada dia… tidak sekali sokong apa yang dilakukan kalau betul,” ujarnya.

Saspek ditahan reman selama lima hari lagi sehingga 6 Disember bagi membantu s1iasatan.Peguam yang mewakili s1spek iaitu Ahmad Amzar Ahmad Azlan memberitahu pihak media, Da’iSyed menafikan kesemua tuduhan yang dibuat ke atasnya.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Koleksi Viral

Sumber : http://trendingsangat.pw/

Apa Kata Anda?

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*