Cucu Badul tiada pembelaan dan tr4uma – Bekas Isteri Mejar Mohd. Zahir

KUANTAN: Sudahlah tiada pembelaan malah dua anak Allahy4rham Mejar Mohd. Zahir Armaya tr4uma sehingga menga­lami masalah p1sikologi kerana kerap dieje3k ekoran kem4t1an bapa mereka.

Bekas isteri Allahy4rham, Ja­milah Ismail, 38, berkata, dia sedih mengenang nasib dua anaknya, Mohamad Remy Iskandar Mohd. Zahir, 9, dan Mohamad Ebel Zulkarnain, 10, yang terabai.

“Inikah nasib anak pegawai yang mempunyai pangkat dalam tentera? Sejak arwh bapa mereka men1nggl, kehidupan dua anak terabai dan langsung tiada bantuan diterima.

“Satu Malaysia dimaklumkan pelbagai bantuan disalurkan atas nama b4lu Allahy4rham dan anak-anaknya tetapi tapi anak-anak saya, satu sen pun tidak terima bantuan yang disumbangkan itu,” katanya ketika ditemui Utusan Malaysia di sini semalam.

Mohd. Zahir yang juga merupakan anak pelakon dan pengarah veteran, A.R. Badul, seorang anggota komando men1nggl dnia ketika melakukan demonstrasi keupayaan sempena pelancaran penubuhan Divisyen Kelima Infantri Malaysia (5 Div) di Kem Kok Lawi, Sabah.

Kelmarin, Utusan Malaysia melaporkan A.R. Badul menolak dakwaan mahu membolot harta anaknya dengan menjelaskan dia hanya mahu menuntut haknya sebagai bapa.

A.R. Badul atau nama sebenarnya Armaya Aman Ramlie, 71, berkata, buat masa ini dia tidak kisah jika ada pihak yang mengambil kesempatan mengec4m dirinya memandangkan dia hanya memikirkan keadaan cucu-cucunya.

Jamilah berkata, setakat ini, dua anaknya hanya menerima pencen arwh suaminya, bantuan bulanan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) berjumlah RM200 dan bantuan Majlis Ugama Islam dan Adat Resam Melayu Pahang (Muip) sebanyak RM500 termasuk RM200 dalam bentuk baucar atas namanya sebagai ibu tunggal.

 

Jelasnya, daripada segi sumbangan yang disalurkan oleh netizen dan pelbagai pihak menerusi akaun bank b4lu Allahy4rham, dua anak lelakinya itu satu sen pun tidak menerimanya.

“Itu saya tidak kisahlah kera­na itu duit netizen dan orang ramai. Tapi yang saya sedih duit insurans milik arwh sendiri. Kenapa anak saya tiada hak?

“Jika anak arwh dengan balunya layak mendapat haknya, kenapa anak saya yang juga anak arwh tidak layak dapat duit insurans itu?,” soalnya.

Menurutnya, sebagai ibu tunggal, dia kini bekerja sebagai tukang masak dengan gaji hari RM50 dan perlu menanggung dua anaknya itu.

Jadi katanya, bantuan begitu diperlukannya bagi menyara dua anaknya kerana difahamkan sumbangan untuk mereka berdua banyak diterima daripada pelbagai pihak.

Tentang anaknya yang tr4uma, Jamilah berkata, anaknya terutama Mohamad Remy Iskandar cukup terkesan ekoran kem4tian bapanya.

“Sudah hampir dua tahun arwh men1nggl dnia tapi anak arwh masih tr4uma. Pergi sekolah pun anak tidak mahu kerana kerap diejek. Kenapa ayah kau m4t1 ditemb4k, ayah kau jahat ke?

“Ia cukup memberikan kesan kepada anak bongsu saya sampai dia pernah cakap dia g1la sebab kena makan ubat penenang,” katanya.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Koleksi Viral

sumber: UTUSAN ONLINE/http://trendinggiler.pw/

Apa Kata Anda?

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*