Jumlah lap0ran p0lis terhadap Da’i Syed sudah naik 2 angka. Ini Kata2 Padu Menteri Agama

Isu membabitkan seorang pendkwah selebriti muda yang dit4han atas dkwaan merog#I mendapat liputan meluas media.

Kes tersebut turut mendapat perhatian warganet apabila setiap hari timpul berita terbaru, malah sehingga hari ini dikatakan lima orang lagi mngsa tampil buat Iaporan poIis.

Perkara itu disahkan sendiri oleh Ketua PoIis Selangor, Datuk Noor Azam Jamaludin, di mana semua Iaporan itu diterima di Ibu Pejabat PoIis Daerah (IPD) Shah Alam dan Petaling Jaya.

Selain mendapat perhatian warganet yang hangat memperkatakan isu terbabit, beberapa tokoh dan selebriti tampil bersuara memberi pendapat mereka.

Menteri Agama bersuara

Terbaru, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al Bakri berkata, peserta program realiti agama seharusnya menjaga peribadi dan saling menasihati antara satu sama lain.

” Sebagai pendkwah mereka sering menasihati orang lain dan jarang orang menasihati mereka.

” Jadi kita perlu sentiasa muhasabah diri dan memperbaiki diri dari semasa ke semasa,” kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al Bakri.

Beliau juga memberitahu kerajaan akan mempertimbangkan untuk mewujudkan garis panduan bagi penganjuran program realiti agama pada masa depan.

Katanya, garis panduan itu akan memberi suatu pemahaman yang baik dan panduan bersyarat bagi penganjuran program berkenaan.

Terdahulu, beliau menyempurnakan Majlis Penyerahan Surat Pelantikan Kepada Pegawai Penyelidik Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan di sini, hari ini.

Hadir sama, Mufti Wilayah Persekutuan, Dr Luqman Abdullah dan Timbalannya, Jamali Mohd Adnan.

Media sebelum ini melaporkan seorang pendkwah selebriti terpalit kntroversi merog#I dan mencderakan wanita serta ditahan poIis susulan lima Iaporan dibuat mngsa.

Lelaki berusia 25 tahun itu disiasat mengikut Sksyen 376 ( rog#I), 354 (cabul), 377 (se,ks Iuar ta4bii) dan 323 (mencderakan) Knun Kesksaan.

Dr Zulkifli kata suspk tidak bersaIah selagi disabitkan bersaIah

Mengenai kes itu, Dr Zulkifli berkata, enggan mengulas lanjut kerana kes masih dalam si4satan dan menyerahkan kepada pihak berwajib untuk menentukan sama ada pendkwah itu bersaIah atau tidak.

” Sebagai umat Islam kita perlu sentiasa muhasabah diri dan selagi belum disabitkan bersaIah, kita tidak boleh menghukum individu terbabit,” katanya.

Terdahulu, Ketua PoIis Selangor, Datuk Noor Azam berkata, mngsa mungkin lebih tertarik kepada pendkwah tersebut atas kedudukannya sebagai individu yang ketika bercakap lebih menjurus kepada keagamaan selain caranya juga meyakinkan.

” Tarikan daripada segi rupa paras itu bergantung pada yang melihat, ada nampak dia tampan, ada sebaliknya tetapi cara dia bercakap yang dapat menarik mngsa,” ujarnya.

Mengenai dkwaan kononnya pendkwah itu menggunakan iImu pengasih, pihak poIis tidak mempunyai maklumat berhubung hal itu.

6 lap0ran Sehingga 30 Novmber 2020

Menurutnya, sehingga kini enam laporan polis diterima iaitu lima di daerah Shah Alam dan satu di daerah Petaling Jaya.

“Siasatan dijalankan mengikut Seksyen 376 Kanun Kes3ksaan (mer0gol), Seksyen 354 Kanun Kes3ksaan (menc4bul), Seksyen 377C Kanun Kes3ksaan (melakukan s3ks luar t4bii) dan Seksyen 323 Kanun Kes3ksaan (menc3derakan).

“Polis menyeru sekiranya ada m4ngsa m4ngsa lain agar jangan bimbang untuk tampil membuat laporan polis,” katanya.

Pendakwah selebriti terbabit sebelum ini ditahan polis bagi membantu si4satan kes dakwaan mer0gol seorang gadis, tahun lalu.

Svspek ditahan kira-kira 11 malam Khamis lalu, selepas tampil memberi keterangan di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Shah Alam.

Berdasarkan laporan m4ngsa berusia berusia 23 tahun itu, dia mendakwa dip3rk0sa svspek yang mend4akwa mahu membantu merawat g4ngguan em0si dialami pada September tahun lalu.

Difahamkan svspek pernah menyertai sebuah rancangan realiti keagamaan pada 2016 sebelum popular sebagai penyanyi dan pelakon

Terkini: 5 lagi lap0ran p0olis terhadap pendakwah selebriti

Shah Alam: Polis Selangor menerima kira-kira lima lagi laporan polis terhadap pendakwah selebriti yang dit4han baru-baru ini.

Ketua Polis Selangor, Datuk Noor Azam Jamaludin berkata, semua laporan itu diterima di dua daerah iaitu Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Shah Alam dan juga IPD Petaling Jaya dan siasatan masih berjalan.

“Jumlah laporan terkini kira-kira empat hingga lima, jadi kita menyeru pada mngsa-mngsa agar tampil ke hadapan sekiranya mereka mangsa kepada pendakwah ini,” katanya selepas menerima sumbangan pelitup muka dan cecair pemb4smi k-uman daripada bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Mohamad Fuzi Harun selaku Pengerusi Bebas dan Bukan Eksekutif Inix Technologies Holdings Bhd di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Selangor, di sini hari ini.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Koleksi Viral

Sumber : http://trendingsangat.pw/

Apa Kata Anda?

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*