Tukang jahit telekung dip0tong 2 kaki sempat beri hint sebelum men1nggal, anaknya terkilan diri tiada common sense! Video ‘kejut mak tak bangun’ jadi realiti

SEBAKNYA, boleh menitik air mata menonton video yang dikongsikan oleh seorang wanita di aplikasi TikTok.

Video berdurasi 51 saat itu menunjukkan wanita itu secara bergurau mengejutkan ibunya yang sedang terlantar di katil di w4d sebuah hospital.

“Waktu ni walau macam gurau-gurau suruh mak bangun sebab tahu mak tidur, tapi dalam fikiran dah fikir bukan-bukan.

“Macam mana kalau satu hari nanti memang kejut mak, tak bangun dah. Ye dah lalui dan ia telah berlalu tiga tahun lepas,” tulisnya menerusi keterangan video tersebut.

Aisyah (kanan) bersama ibunya.

Wanita berkenaan, Nurul Aisyah Az Zahra Shamsuddin berkata, ibunya men1nggal dunia akib4t sakit buah pinggang dan kencing manis pada 18 Mac 2018, ketika usianya 58 tahun.

Lebih mesra disapa Aisyah, dia menjelaskan bahawa video yang dikongsi di TikTok itu sebenarnya dirakam selepas ibunya menjalani pembed4han pertama bagi mem0tong kaki kanan, pada Februari 2018.

“Ketika itu mak direhatkan selepas pembedahan, dan saya temankan mak di hospital. Mak kemudian menjalani pembed4han kedua sebulan kemudian, bagi mem0tong kaki kirinya.

“Selepas pembed4han kedua, mak hanya sempat bertahan selama lapan hari sebelum menghembuskan nafas terakhir pada lewat petang,” katanya kepada mStar.

Aisyah yang berusia 27 tahun berkata, ketabahan ibunya tanpa kedua-dua kaki membuatkan dia bertindak di luar jangka dengan bertanya sejauh mana kes4kitan yang dialami.

“Saya tanya mak berkali-kali, kaki mak sakit tak? Sedangkan saya tahu jawapan tu memang sakit. Saya pun tak tahu kenapa saya tanya mak sampai macam tu sekali.

“Mungkin mak ni kuat orangnya, jadi tak nampak dia rasa sakit. Tapi saya pula terkesan dengan kesan luk4 mak selepas pembed4han,” ujarnya yang berasal dari Kuantan, Pahang.

Ibu Aisyah mencari rezeki dengan mengambil upah menjahit telekung.

Mengulas lanjut, anak ketiga daripada empat adik-beradik itu memberitahu, kedua-dua kaki ibunya itu banyak berjasa dalam membesarkan mereka sekeluarga terutama selepas bapanya men1nggal dunia pada 2008.

“Mak sebelum ini mengambil upah sebagai tukang jahit telekung. Mak bagaimanapun terpaksa berhenti atas nasihat doktor bagi mengelakkan kesihatan terjejas, pada 2014.

“Saya tangguhkan pengajian di universiti sebanyak dua kali dalam tempoh setahun bagi membolehkan saya menjaga mak yang sakit. Tapi saya terpaksa berhenti belajar selepas tidak dapat menangguhkannya lagi,” katanya.

Walau apa pun yang berlaku di mana kita mungkin penat atau merungut menjaga mak ayah, tapi jangan sesekali sia-siakan mereka

NURUL AISYAH AZ ZAHRA SHAMSUDDIN

Dalam pada itu, Aisyah yang merupakan ibu dua anak itu menyuarakan rasa terkilan kerana alpa seketika membabitkan ibunya hingga menimbulkan penyesalan seumur hidup.

“Sebaik mak discaj selepas pembedahan kedua, mak dibawa balik ke rumah. Dan sebelah petang tu saya bertolak bersama suami ke rumah mentua di Kelantan.

“Saya masih terngiang-ngiang kata-kata mak empat hari sebelum mak men1nggal dunia. Masa tu saya duduk di tepi mak yang sedang baring di katil, ‘Alhamdulillah kalau kau tak jadi balik ke Kelantan‘.

“Tapi saya balik juga ke Kelantan dan hanya pulang semula ke rumah dua hari kemudian. Sepanjang dua hari di Kelantan, saya tak senang duduk, tak sedap hati terkenangkan mak yang tak ada kedua-dua kaki, ditinggalkan bersama adik,” katanya.

Arw4h ibu Aisyah semasa di hospital.

Menurut Aisyah, dia akur dengan ketentuan Ilahi apabila ibunya menghembuskan nafas terakhir sehari selepas kepulangannya ke rumah.

“Jujurnya, sampai sekarang saya terkilan sebab walaupun bertahun-tahun jaga mak, tapi rasa diri ni tak ada common sense sebab masih nak keluar tinggalkan mak dalam keadaannya tanpa kaki.

“Perkongsian saya sebenarnya untuk menyampaikan bahawa walau apa pun yang berlaku di mana kita mungkin penat atau merungut menjaga mak ayah, tapi jangan sesekali sia-siakan mereka.

“Nanti bila mak ayah dah tak ada meninggalkan kita, barulah kita rasa menyesal. Saya reda, selain mendoakan arw4h mak, saya bersedekah dan melakukan wakaf bagi pihaknya,” katanya.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Nak macam-macam info? Join grup Telegram mStar!

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Koleksi Viral

Sumber : Mstar

Apa Kata Anda?

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*