Ryzal Moh0n Maaf Depan Persatuan Anak Borneo, Sedia Terima Sebarang Hukvman – “Kalau Perlu Ke Sarawak Saya Akan Pergi Minta Maaf”

Akur dengan permintaan NGO Pertubuhan K4um Dayak menvntut permoh0nan maaf terbuka kepada penduduk negeri Sarawak, personaliti media sosial Ryzal Ibrahim dan Maryam Younarae tampil bersemvka pada Sabtu.

Ryzal bersama Maryam bertemu dengan wakil daripada Persatuan Anak Borneo Semenanjung (PABS) untuk membuat permoh0nan maaf terbuka yang disiarkan secara langsung di Facebook persatuan tersebut.

“Pada hari itu kami ke stesen televisyen untuk sebuah rakaman program, Maryam akan pakai pakaian tradisional setiap k4um. “Pada waktu itu, sejujurnya saya nampak cantik cuma ketika merakamkan video terbabit saya melebihi had gurauan.

“Saya hanya bergurau dengan Maryam, saya minta maaf lagi sekali. Andai mengguris hati atau mengh1na k4um Iban saya minta maaf. Kalau perlu minta maaf orang Sarawak, saya akan ke sana. 

“Saya hidup berbilang k4um, saya menghormati setiap budaya. Ini kali pertama kesilapan saya membuat gurauan begitu. “Memang patut saya dihvkum orang ramai dan terima kec4man. Ini memberi pengaj4ran dan akan lebih berhati-hati tidak bergurau tentang makanan, bahasa dan apa juga khazanah negara kita,” kata Ryzal.

Selain permoh0nan maaf secara terbuka, Ryzal juga terbuka untuk berunding mengenai penyelesaian terbaik bagi meleraikan kemelut yang mel4nda termasuk permoh0nan maaf mengikut adat istiadat orang Iban.

“Saya menerima apa sahaja bentuk penyelesaian, jika perlu diselesaikan mengikut adat istiadat Sarawak, saya terima. Saya sanggup,” katanya. 

Dalam pada itu, Ryzal mengakui sudah berhubung dengan pegawai penyias4t Ibu Pejabat P0lis Daerah (IPD) Miri berhubung lap0ran p0lis yang dibuat ke atasnya bagi memberikan kerjasama.

K3s disis4t mengikut Seksyen 504 Kanun Kes3ksaan kerana sengaja meng4ibkan dengan niat hendak memb4ngkitkan pec4h keamanan dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 iaitu penggunaan tidak waj4r kemudahan rangkaian atau perkhidmatan rangkaian.

Terdahulu, tul4r sepotong video yang dirak4mkan Ryzal sendiri mengulas mengenai pakaian Ngepan Iban yang dipakai Maryam untuk satu program televisyen.

Dalam video terbabit, Ryzal menyamakan pakaian terbabit seperti kain bvruk, duit syiling dan alas televisyen yang kemudiannya mencetvskan kemar4han ramai.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Koleksi Viral

Sumber : Gempak

Apa Kata Anda?

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*