Bell Ngasri sangka pelakon senior Mubarak Majid terd3sak nak pinjam duit, ‘transfer’ RM1,000 – “Baru sedar, saya dah kena kenc!ng!”

 

AKIBAT berasa kasihan dan simpati dengan nasib rakan industri, Bell Ngasri akhirnya terped4ya dengan taktik sc4mmer yang menggunakan nombor telefon pelakon Mubarak Majid dalam menjalankan kegiatan itu.

Bell atau nama sebenarnya Nasrizal Ngasri, 41, berkata dia membvat pemindahan wang sebanyak RM1,000 tanpa berfikir panjang dengan niat membantu Mubarak yang dikatakan terkesan dengan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

“Ye betul saya terkena, masa tu saya WhatsApp dengan dia panjang lebar sebab nak tahu cerita sebenar.

“Saya ingatkan yang abang Mubarak sekarang memang perlukan duit sebab terkesan dengan PKP. Katanya dia nak bayar balik esok… sekarang saya baru sedar dah kena kenc!ng (t1pu).

“Lagipun dia bukan orang lain, kami dah lama kenal dan kami sedang buat job bersama.

Paparan skrin perbualan Bell dengan sc4mmer tersebut.

“Pada awalnya saya transfer RM1,000… kemudian orang tu minta lagi tapi saya tak sempat transfer saya cakap saya akan ke bank. Dia nak RM2,100 semua sekali,” katanya.

Ujar Bell, selang beberapa jam membuat transaksi berkenaan dia menerima pesanan daripada rakan artis lain yang hampir terped4ya dengan individu tidak bertanggungjawab itu.

Menurut Bell, pada awalnya dia berasa hairan apabila individu berkenaan meminta dia melakukan pemindahan atas nama seorang lelaki tidak dikenali, namun sc4mmer itu memaklumkan akaun tersebut adalah milik rakannya.

“Masa saya transfer saya memang check nama pemegang akaun tu nama orang India. Abang Mubarak (sc4mmer) kata tu akaun kawan dia sebab akaun dia kena sekat.

“Saya bagi je la, lepas tu kec4h dekat dalam group yang kawan-kawan lain pun terima pesanan WhatsApp yang sama,” ujarnya.

 

Saya ambil ni sebagai pengajaran sepatutnya selidik sebelum bagi dan membuat keputusan. BELL NGASRI PELAKON

Selain Bell Ngasri, pelakon lain seperti Liza Abdullah, Lan Zailan dan Nadia Kasuma juga hampir diperd4ya sc4mmer terbabit.

Pelakon filem 18 Puasa ini berkata, dia menjadikan kej4dian ini sebagai pengajaran agar tidak mudah percaya kepada mana-mana individu terutamanya melibatkan soal wang ringgit.

“Saya ambil ni sebagai peng4jaran, sepatutnya selidik sebelum bagi dan membuat keputusan. Saya akan buat lap0ran p0lis untuk pastikan orang ni diambil tind4kan.

“Macam-macam penipuan boleh berlaku sekarang ni, ini benda yang baru dengan helah menggunakan data peribadi kawan kita sendiri,” ujarnya.

Mubarak Majid membuat lap0ran p0lis pada Rabu.

Terdahulu, aplikasi Whatsapps pelakon Mubarak Majid telah dig0dam oleh seorang lelaki dan digunakan untuk memperdaya rakan-rakan dalam senarai telefon bimbitnya.

Mubarak telah membuat lap0ran p0lis di Balai P0lis Sri Gombak kira-kira pukul 5 petang, Rabu.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Koleksi Viral

Sumber:mstar

Apa Kata Anda?

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*