(Video) ‘Cukup Untuk Dapat Makan Nasi Kosong’ – Warga Emas Ambil Upah RM10 Kemas Dua Rumah Seharian

Memang tidak dinafikan, pand3mik C0v1d 19 ini telah meninggalkan kes4n yang sangat mendalam bagi golongan yang kurang berkem4mpuan khususnya mereka yang ka1s pagi makan pagi, ka1s petang makan petang untuk meneruskan kehidupan harian.

Seperti kisah sedih yang dikongsikan oleh Aisyah Shahid di Twitter, seorang warga emas terp4ksa mengambil upah mengemas dua buah rumah seharian bagi meraih RM10 sehari.

Beratnya ujian aunty

 

Beberapa hari lepas, waktu agihan b4ntuan dijalankan, team sukarelawan kami ternampak aunty ni dalam perjalanan pergi kerja. Kami maklumkan pada aunty yang kami nak bagi barang keperluan sikit, tapi kotaknya berat. Aunty pun ajak kami masuk. Sempatlah kami berborak sekejap dengan aunty sementara angkat kotak nak bagi. Kami ingatkan satu rumah yang aunty tu bersihkan untuk dapat upah RM10, rupanya dua rumah. Allah sed1hnya.

Menurut Aisyah, dia dan beberapa orang sukarelawan yang lain terserempak dengan warga emas ini semasa sesi peng4gihan b4ntuan dilaksanakan. Ujar Aisyah, warga emas ini hanya mengambil upah serendah RM10 sahaja untuk mengemas dua buah rumah.

Semasa sesi menyerahkan b4ntuan, warga emas yang mahu dikenali sebagai ‘aunty’ ini sempat menunjuk bekal nasi yang sering dibawanya semasa bekerja, Ujar aunty, dia hanya makan nasi kosong dan garam sebagai perasa sahaja.

Telur pun tak ada

 

Aunty ni baik sangat, ramah dan bahasa melayunya pun fasih. Dalam usia yang dah senja, masih lagi terp4ksa kerja. Bukan untuk jadi kaya, cukup untuk dapat makan nasi sehari dua. Aunty ni sempat tunjuk bekalan yang dia bawa. Sed1hnya bila dikenang semula. Nasi kanji dan garam sahaja buat perasa. Telur pun tak ada. Jangan kata ayam, daging atau ikan.

Di akhir perkongsian tersebut, Aisyah melu4hkan rasa sed1h dan simp4ti tatkala mengenang nasib warga emas tersebut. Sebagai manusia, Aisyah faham mengenai situasi semasa dan berharap semua pihak dapat memb4ntu antara satu sama lain. Ini kerana, masih ramai lagi individu di luar sana yang menghadapi kesvkaran untuk meneruskan kehidupan.

Tolong jadi baik untuk semua orang di sekeliling. Jaga tutur kata, per4ngai dan kalau mampu b4ntu, please b4ntu mereka.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Koleksi Viral

Sumber : OhBulan

Apa Kata Anda?

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*