“Terima kasih sebab jaga ayah”- [Video] Pemuda Kongsi 3 Permintaan Ter4khir Bapa Sebelum Men1nggal Dunia

“Berbaktilah kepada kedua orang kita selagi mereka masih hidup dan ketika hay4t dik4ndung badan.”

Itu pastinya menjadi pegangan ramai di antara kita yang menghargai jasa dan peng0rban4n ibu bapa yang menjaga kita bagai men4tang minyak yang penuh.

Seperti kisah seorang pemuda ini di tiktok @kalasepie12 yang mengundang sebak ramai netizen.

Tiada siapa sangka, disebalik ketab4hannya menjaga si ibu yang s4kit rupanya pemuda ini kuat menyembunyikan kes3dihan atas pem3rgian ayah tersayang.

Ini kisahnya…

Dikenali dengan nama Mohd Kamal Mohamad Saad, dia berkata ibunya memerlukan penjagaan rapi selepas menjalani pemb3dahan ak1bat peny4kit kenc1ng manis pada akhir tahun 2008.

Ujar pemuda berusia 31 tahun itu, ibu jari kaki kanan ibunya terp4ksa dip0tong bagi mengelakkan j4ngk1tan.

Susulan itu dia nek4d untuk meninggalkan kerjayanya pada ketika itu dalam bidang khidmat pelanggan di Shah Alam, Selangor. Malah dia juga ada melakukan bisnes kek secara separuh masa.

“Sebagai anak, saya ris4u siapa nak monitor, jaga makan dan minum mak, nak bawa mak ke klinik untuk raw4tan. Masa tu ayah ada tapi uzvr, takkan nak suruh ayah buat semua tu.

“Dalam kalangan adik-beradik, saya yang masih bujang. Jadi saya buat keputusan berhenti kerja dan pulang ke kampung untuk jaga mak.”

Alhamdulillah, enam bulan kemudian keadaan ibunya semakin pulih dan boleh berjalan, bagaimanapun bapa Kamal pula dis3rang str0k dan dimasukkan ke hospital pada akhir tahun 2019.

Ser4ngan str0k itu menyebabkan bapanya tidak dapat bergerak dan memerlukan pem4ntauan yang sangat rapi.

Lepas kena str0k, saya jaga ayah. Saya jaga makan minum, pakai bu4ng air ayah, sebab tak boleh bergerak. Mak pulak perlu dip4ntau dan jaga ubat-ubatannya.”

Namun menyedihkan apabila bapanya menghembuskan n4fas terakhir pada Mac tahun lalu, pada usia 79 tahun.

Katanya sebelum menghembuskan n4fas terakhir, ayahnya ada membuat 3 permintaan.

Sebulan sebelum tu, ayah request nak saya masak asam pedas ikan pari. Lepas tu dia nak makan bersama nenek (mak ayah) di kampung di Batu Pahat.

“Pagi hari sebelum men1nggal, ayah minta nak tidur sebelah mak. Saya tunaikan dan malam itu ayah men1nggal dunia ketika dalam tidur.”

Pesanan ter4khir ayah, ‘Mal, ayah tahu macam mana menc4bar jaga mak, tinggikan kesabaran. Terima kasih sebab jaga ayah’.

Namun katanya dia sedikit pun tidak berasa kes4l melepaskan kerjayanya demi menjaga ibunya yang kini berusia 69 tahun.

Ujar pemuda itu, kini keadaan ibunya bertambah baik tapi masih perlukan penj4gaan rapi seperti mencuci lvka dan bawa ibu ke klinik untuk rawatan.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Koleksi Viral

Sumber : Lobak Merah

Apa Kata Anda?

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*