‘Artis kerja lebih masa, ingatkan Malaysia saja, Hollywood pun sama’

 “Dah lama nak cakap tentang isu ini sebenarnya tapi saya selalu dipaksa berdiam diri.”

Demikian respons pelakon dan pengacara jelita, Juliana Evans atau nama lengkapnya Che’ Puan Juliana Sophie Johari Evans berhubung isu pelakon dan kru yang bekerja lebih waktu di set penggambaran.

Pelakon yang cukup dikenali menerusi drama KAMI – The Series itu tidak menyangka bukan hanya di Malaysia, di Hollywood juga masalah sama juga turut membelenggu industri mereka.

“Ingatkan di Malaysia sahaja. Hollywood pun ada masalah dengan kerja lebih masa di set penggambaran. Itu baru 12 hingga 13 jam mereka dah bising. Malaysia?

“16 hingga 20 jam itu normal. Tibai selagi boleh. Selagi langit tak cerah lagi,” katanya dalam satu entri InstaStory yang dimuat naik semula dalam Twitter miliknya.

Juliana mengulas isu berkenaan selepas aktor Hollywood, Alec Baldwin tert3mbak m4ti kru penggambaran menggunakan pistol dan pelvru replika ketika menjalani latihan bagi penggambaran filem berjudul Rust di New Mexico, Amerika Syarikat baru-baru ini.

Ciapan Juliana tersebut mendapat perhatian seorang netizen yang memberi analogi bagaimana nasib mereka yang berprofesion sebagai anak seni tanpa berlindung di bawah caruman Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

“Sebagai budak kilang, selalu juga terfikir. Orang-orang kerja ‘fast food’ bukan 24 jam, pekerja butik fesyen dan kru perfileman semua hak mereka sebagai pekerja di (bawah) mana?,” tulis seorang netizen.

Juliana membalas: “Kalau pekerjaan biasa ada KWSP yang melindungi pekerja yang bekerja lebih waktu apa semua.

“Tapi, kalau pelakon dan kru kerja lebih waktu? Tiada perbadanan yang lindungi. Para pelakon tak boleh bersuara kebanyakan masa.”

Juliana turut memaklumkan, tiada agensi atau perbadanan berkaitan yang memperjuangkan nasib pekerja kreatif berkenaan isu kerja lebih waktu termasuklah Perbadanan Kemajuan Filem Nasional (Finas) dan Persatuan Seniman Malaysia (Seniman).

Isu kebajikan penggiat seni yang berkait dengan kegagalan mencarum skim KWSP sudah lama diperjuangkan namun sehingga kini masih belum bertemu jalan penyelesaian.

Masih wujud kekeliruan dalam kalangan pekerja industri seni meskipun pada 2019, Finas memaklumkan kira-kira 30,000 penggiat seni telah menerima manfaat skim caruman KWSP dan Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO) bermula 1 Januari 2020. – K! ONLINE

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Koleksi Viral

Sumber : https://www.kosmo.com.my/

Apa Kata Anda?

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*