Cucu penggali kvbur, tapi t4kut li4ng l4had… ket4kutan lenyap selepas kaki gim ini berdepan satu peristiwa dvka – “Ada yang minta saya latih mereka jadi sado”

TUGASNYA sebagai penggali kvbur bukannya mudah, memerlukan kesab4ran dan seluruh kudrat digunakan.

Transformasi fizikal pemuda ini juga bukan biasa-biasa. Jika dulu suk4r untuk mendapatkan bajunya bersaiz 4XL, kini dia selesa menyarungkan saiz L.

Siapa sangka di sebalik kekuatannya mencangkul li4ng l4had, jejaka ini juga bersemangat melakukan senaman di gim.

Mula menggali kvbur sejak 2017.

Pemuda berkenaan, Muhamad Uzair Muhamad Fauzi berkata, dia melakukan tugas sebagai penggali kvbur secara sambilan bersama keluarganya.

Anak muda berusia 27 tahun itu memberitahu, tugas yang dimulakan oleh datuknya itu dibuat sekiranya berlaku kem4tian di kampungnya di Kampung Pisang, Air Itam, Pulau Pinang.

“Dulu Tok Wan (panggilan datuk) merupakan penggali kvbur. Sekarang ni mengikut jejak Tok Wan adalah bapa, saya dan dua adik lelaki secara sambilan.

“Andai kata ada orang kampung yang men1ngg4l dvnia, insyaAllah antara kami akan bantu menggali kvbur dan mengebvmikan jen4zah,” katanya kepada mStar.

Video:

@uzairfauzi_

Bro cuba #fyp #foryoupage #viral2021 #pengalikubur #lovemyfamily

♬ original sound – Izzat Fauzi – Izzat Fauzi

Uzair bagaimanapun mengakui dirinya pada awalnya seorang yang pen4kut dan lem4h semangat apabila dikaitkan dengan tanah perkvburan.

“Jujurnya saya pen4kut, saya berani sejak arw4h tok (panggilan nenek) men1ngg4l pada 2017 ketika usianya 66 tahun ak1bat ketvmbuhan dalam pervt.

“Jika sebelum ini, saya memang tak berani turun ke li4ng l4had sebab semangat tak kuat. Tapi bila tok men1ngg4l, saya tergerak hati untuk uruskan pengebvmian jen4zahnya.

“Arw4h tok bela saya dari kecil. Saya sayang arw4h tok macam mak sendiri,” ujar anak kedua daripada lima beradik itu.

penggali kubur kaki gim 5

Uzair ketika berat 113 kilogram.

Sejak itu,Uzair yang bertugas dalam servis kurier sejak tiga tahun lalu kini selesa turun ke li4ng l4had setiap kali berlaku kem4tian di kampungnya, sambil dibantu ahli keluarganya.

“Suatu masa nanti kita semua akan ke situ (kvbur) juga, rumah terakhir kita. Benda baik (urusan pengebvmian) elok dilakukan sebagai satu amanah,” katanya sambil menambah tugas penggali kvbur memerlukan kekuatan ment4l dan fizikal.

penggali kubur kaki gim 6

Uzair melakukan senaman di gim.

Menurut pemuda berketinggian 181 sentimeter itu, dia berjaya menurunkan berat badan selepas melakukan senaman di gim pada 2017, tahun sama neneknya men1ngg4l dvnia.

“Dulu berat saya 113 kilogram (kg). Nak cari baju sus4h, kena beli saiz 4XL. Jadi, saya pun bersenam dan angkat berat di gim untuk kuruskan badan.

Jika sebelum ini, saya memang tak berani turun ke li4ng l4had sebab semangat tak kuat. Tapi bila tok men1ngg4l, saya tergerak hati untuk uruskan pengebvmian jen4zahnya

MUHAMAD UZAIR MUHAMAD FAUZI

“Dua bulan pertama saya cut gula dan nasi dalam pemakanan, ada perubahan ketara selepas itu apabila saya berjaya turunkan 12kg. Pernah turun kepada 76kg, dan kini berat saya 81kg,” katanya yang turut melakukan aktiviti luar dengan mendaki (hiking) di Bukit Bendera.

Uzair yang mengangkat berat di gim sebanyak lima kali seminggu mengakui kudratnya untuk menggali li4ng l4hat lebih menc4bar kerana tugas itu melibatkan keseluruhan tenaga.

penggali kubur kaki gim 3

Uzair mendaki Bukit Bendera.

Dalam pada itu, perkongsian video transformasinya di laman sosial ternyata menarik minat ramai sehingga dirinya ditawarkan untuk menjadi jurulatih kecergasan.

“Ada yang nak saya latih mereka untuk jadi sado, ada juga mahu kuruskan badan. Berkongsi tip pemakanan dan senaman, saya okay je tapi belum bersedia untuk jadi personal trainer.

“Saya sendiri belum mampu, belum cukup ilmu. Saya masih berusaha ke arah itu, memiliki badan sado… bila pakai baju terletak elok je, macam pelakon Zul Ariffin,” kata Uzair yang menjadikan pelakon bertubuh sasa itu sebagai inspirasinya dalam aktiviti kecergasan.

Komen netizen:

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Koleksi Viral

Sumber : mStar

Apa Kata Anda?

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*