Pernah di3jek ‘nenek s1hir’ kerana dagu panjang, wanita perjelas sebab buat pemb3dahan rahang sampai mak tegvr ‘nampak lain’

TIADA siapa yang dilahirkan sempurna, masing-masing mempunyai kelebihan dan kekurangan.

Hakikatnya juga bukan semua orang menyukai kita, pasti ada yang hidupnya suka mengkr1tik orang lain.

Seorang wanita berdepan dengan tudvhan sanggup menanggung kes4kitan dengan menjalani pemb3dahan semata-mata mahu cantik.

Bercakap kepada mStar, wanita berkenaan, Muneerah Abd Ghani berkata, pemb3dahan rahang yang dilakukannya pada akhir November adalah kerana mas4lah yang dihadapinya sejak kecil.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Wanita berusia 27 tahun itu memberitahu, masalah di bahagian rahang bawah atau underbite yang dialaminya itu sedikit-sebanyak menjejaskan kehidupan hariannya.

“Mas4lah rahang bawah yang ke depan menyukarkan saya untuk bertutur dengan jelas dan sukar untuk mengunyah dengan baik ketika makan.

“Ia juga membuatkan mulut saya ternganga dengan mudah dan kerap di mana air liur sering keluar dari mulut ketika tidur,” katanya ketika dihubungi.

dagu nenek sihir 4

Wajah Mun sebelum pembedahan.

Keadaan rahang yang dialaminya sejak bertahun-tahun semakin menyulitkan keadaan apabila wanita itu yang lebih mesra disapa Mun semakin dewasa.

“Makin lama dagu saya makin panjang bila dah dewasa. Ada mulut-mulut dalam kalangan rakan-rakan meng3jek saya menyamakan dengan nenek s1hir, seperti watak ibu tiri dalam filem Snow White yang menyamar jadi nenek s1hir,” ujarnya.

dagu nenek sihir 1

Imbasan X-Ray pada bentuk wajah Mun.

Mengakui ters1nggung dengan ej3kan tersebut, anak kelahiran Jasin, Melaka itu cuba bermuhasabah diri dengan memberi tumpuan kepada mas4lah kesihatan yang dialaminya.

“Disebabkan keadaan rahang bawah itu juga menyebabkan muka terutama di bahagian mulut mudah lenguh dan membuatkannya rasa tidak selesa,” katanya sambil menambah segala kritikan dan ej3kan membuatkan dirinya hilang keyakinan pada diri.

dagu nenek sihir 9

Keadaan selepas menjalani pembed4han.

Menurut anak ketiga daripada lima beradik itu, dia bertemu dengan doktor bagi mendapatkan nasihat perubatan pada 2018 dan seterusnya mendapatkan rundingan pakar untuk r4watan.

“Berdasarkan imbasan X-Ray, rawang bawah ‘j4tuh’ dan rahang atas seperti ‘masuk’ ke dalam. Bila diberitahu mas4lah dapat diselesaikan dengan pembed4han, saya men4ngis.

Bila diberitahu mas4lah dapat diselesaikan dengan pembed4han, saya men4ngis. Masa tu terfikir, kenapa saya bukan normal macam orang lain?

MUNEERAH ABD GHANI

“Masa tu terfikir, kenapa saya bukan normal macam orang lain? Tapi saya bersyukur kerana keluarga banyak memberi kekuatan kepada saya untuk bertahan dengan krit1kan.

“Atas nasihat pakar juga, saya menjalani r4watan braces (pendakap gigi) pada 2019 untuk menyusun struktur gigi sebelum menjalani pembed4han,” katanya.

dagu nenek sihir 8

Mun kini tidak lagi mengalami kesan sampingan ak1bat mas4lah rahang.

Namun kata Mun, dia hanya mempunyai kekuatan untuk menjalani pembed4han kedua-dua rahangnya pada akhir 2021, di h0spital kerajaan membabitkan kos kira-kira RM3,000.

“Bengk4k dah semakin svsut selepas hampir dua bulan menjalani pembed4han. Keadaan rahang saya sekarang bertambah baik.

“Mak tegvr muka saya berbeza terutama di bahagian dagu, nampak lain. Sekarang saya boleh bertutur dengan jelas, tiada lagi mas4lah keluar air liur dan mulut dah tak lenguh, Alhamdulillah.

“Apa yang saya buat ini adalah untuk kesihatan dan bukannya kerana kecantikan. Jangan takut buat perubahan demi kebaikan, jika bukan diri kita sendiri, siapa lagi?” katanya.

Komen netizen:

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Koleksi Viral

Sumber : mStar

Apa Kata Anda?

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*