Ajak Anak Yatim & Tahfiz Terk1nja Atas Pentas Lepas Berbuka, Fedtri Yahya Tegur Segelintir Penyanyi – “Aib, Jaga Reputasi Mereka..”

Pengacara terkenal Fedtri Yahya menegur segelintir penghibur yang diundang untuk membuat persembahan pada majlis berbuka puasa agar menghorm4ti golongan anak-anak yatim dan tahfiz.

Menurut Fedtri atau nama sebenarnya Ahmad Fedtri Yahya, 40, dia melihat sendiri kelakuan penyanyi yang mengajak anak-anak yatim dan tahfiz ini untuk berjoget bersama mereka di atas pentas sebaik sahaja kanak-kanak ini selesai menunaikan solat Maghrib.

“Sekarang dah banyak aktiviti buka puasa yang panggil anak yatim, anak-anak tahfiz, dan terkejut saya bila mana pernah berlaku, ada persembahan di pentas lepas berbuka, lepas solat Maghrib, ada yang menyanyi lagu raya, berjoget.

“Tapi yang paling terkejut bila orang yang menyanyi tu panggil pulak anak-anak yatim dan tahfiz yang baru lepas balik surau untuk berjoget melompat bersama,” jelasnya menerusi satu hantaran video di laman Instagram miliknya.

Tambah penulis lirik itu lagi, tiada keperluan untuk mengajak anak-anak yatim dan tahfiz ini untuk berjoget bersama kerana ia tidak manis dan kelakuan tersebut akan menjejaskan nama baik mereka Malah, penyanyi tersebut perlulah menjaga adab mereka agar tindakan yang dianggap mengaibkan itu tidak terp4lit pada diri sendiri.

“Budak-budak tahfiz tu macam terpinga-pinga kenapa kena buat semua ni, kena terkinja-kinja. Mereka kemudian meminta diri, makan dan terus keluar.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by AHMAD FEDTRI YAHYA (@fedtriyahya)

“Jadi kita yang buat persembahan ni kena ada common sense, pertimbangan. Yang sesuai, kita rasa sesuai.

“Yang tak sesuai jangan buat nanti akan mengaibkan diri kita dan menjatuhkan reputasi anak yatim dan tahfiz itu sendiri,” ujarnya lagi.

Sementara itu di ruangan komen, teguran Fedtri itu mendapat sokongan rakan selebriti dan wargamaya yang rata-ratanya meluahkan pendapat yang sama.

“I agree,” komen Catriona Ross. “Patut tak payah la hiburan selepas majlis tu.

Pasang zikir, nasyid, takpe la jugak. Ni sampai nak menari-nari tu tak patutlah,” ujar seorang wargamaya.

Komen Netizen:

“Syukur sangat ada yang bersuara pasal hal ni, terima kasih,” sokong seorang wargamaya. “Anak-anak tahfiz bawak barakah.

Maka horm4tikan mereka. Seumpama kita menghorm4ti diri kita sendiri,” tulis seorang wargamaya.

“Dah lama perhati kadang sampai kita naik segan. Artis-artis yang macam syok sendiri je atas stage selalunya. Maaf tapi ini realiti,” tulis seorang wargamaya.

“Betul bang, untuk para Huffaz ni, nak jaga hafalan lagi perlu banyak pantang, makan dan minum dan terutama pandangan dan pendengaran.

Sebab hati perlu bersih nak jaga kesucian Quran dalam jiwa qalbu ni,” luah seorang wargamaya lagi. Sehingga kini, perkongsian tersebut telah menerima hampir 200,000 tontonan daripada wargamaya.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Koleksi Viral

Sumber : https://gempak.com/

Apa Kata Anda?

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*