Satu dunia dengar anak-beranak berbisik! Anak 6 tahun hantar ‘voice note’ minta izin bapa nak buka puasa, dia fikir ibu tak tahu

BERBAKI beberapa hari sebelum Ramadan meninggalkan kita, gelagat tentang anak-anak yang sedang belajar berpuasa masih menjadi topik menarik di media sosial.

Baru-baru ini, tular sebuah video rakaman perbualan di WhatsApp oleh seorang bapa, Izwan, 35 dengan anaknya Wan Najlaa Insyirah, 6 yang meminta izin untuk berbuka puasa.

Apa yang mencuit hati ialah cara kanak-kanak itu memohon keizinan dengan menghantar rakaman suara atau voice note kepada bapanya dengan cara berbisik.

Lebih menarik apabila si bapa juga ‘melayan’ anaknya itu dengan membalas mesej pesanan suara berkenaan dengan cara sama iaitu berbisik.

60607811-0b05-4a85-af61-1c7ce192b702

Bercerita kepada mStar, Izwan memperincikan semula kisah di sebalik mesej pesanan suara yang dihantar puteri sulungnya pada 24 April lalu.

“Saya tengah bekerja dekat bazar. Tiba-tiba saya terima WhatsApp daripada anak sulung. Ketika itu dia dengan isteri dalam perjalanan ke Kuala Selangor untuk balik kampung.

“Dia hantar voice message tu masa dalam kereta. Kebetulan dia berada di tempat duduk belakang kereta jadi dia cuma berbisik masa hantar mesej tu.

“Dia tak nak kacau ibu tengah memandu jadi dia mesej saya. Dia beritahu yang dia lapar jadi nak minta izin untuk buka puasa. Saya tak sampai hati apabila dia cakap macam tu jadi saya suruh dia makan saja,” jelas Izwan.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Wan Najlaa sudah belajar berpuasa sejak usianya lima tahun lagi.

Jelas lelaki yang merupakan bapa kepada dua orang cahaya mata, ini merupakan tahun kedua anak sulungnya itu berpuasa di bulan Ramadan.

Menurut Izwan yang bekerja di Hartamas, Kuala Lumpur sempena Bazar Nostalgia Aidilfitri, anaknya sudah berpuasa penuh selama 18 hari.

“Tahun ni merupakan kali kedua dia belajar untuk puasa penuh. Seminggu sebelum puasa lagi dia sudah nampak semangat berazam nak puasa penuh kononnya,” cerita Izwan lagi.

Masa dia hantar voice message tu, saya faham sangat dengan keadaan dia yang letih… cuaca pun panas terik hari tu.

IZWAN

Imbas Izwan, anaknya menghantar pesanan suara itu pada pukul 12 tengahari ketika cuaca sedang panas terik.

“Biasanya dia akan puasa penuh sekiranya dia bangun sahur. Kebiasaanya dia akan mengadu dahaga saja sebab seharian berada di pra sekolah dan daycare.

“Masa dia hantar voice message tu, saya faham sangat dengan keadaan dia yang letih. Cuaca sangat panas terik pula hari tu.

5bdfea7c-504e-4c8e-bd91-ea833da3c590

Izwan bersama isteri dan dua anak mereka.

“Hari dia minta izin tu pun kebetulan dia tak bersahur. Jadi kasihan pula jika nak suruh dia teruskan lagipun dia masih kecil. Tak sampai hati nak paksa dia,” ujar Izwan lagi.

Tidak menyangka bahawa video tersebut tular di TikTok, Izwan yang menetap di Taman Tun Teja, Rawang, Selangor ini menerima banyak pujian dan pendapat yang ditulis oleh para warga maya di ruangan komen.

Ujar Izwan yang turut menawarkan khidmat servis sistem siar raya (PA system) di sekitar Selangor dan Kuala Lumpur, dia turut mengutarakan pendapat mengenai isu melatih anak berpuasa di bulan Ramadan ini.

bedbad70-80e3-41e7-9412-a51363a8fc25

Izwan menawarkan perkhidmatan PA system di sekitar Selangor dan Kuala Lumpur.

“Dekat TikTok senang nak edit video sebab tu saya suka simpan video kenangan semua dekat situ. Terkejut pula bila kawan-kawan beritahu video anak saya bisik nak buka puasa tu viral.

“Pada pendapat saya, tak perlu kita paksa anak-anak ni berpuasa di awal usia. Cuma apabila masuk umur enam tahun, kami ajar puasa penuh tapi kalau cuaca tak elok dan kesihatan tak mengizinkan, kami benarkan untuk tidak puasa.

“Anak sulung ini kami latih dia berpuasa penuh dan ada yang separuh hari masa umur lima tahun lagi. Anak lelaki kami yang umur empat tahun pun kami ajar juga berpuasa. Walaupun dia minum air untuk basah tekak masa tengah puasa, lepas tu dia sambung balik berpuasa,” selor0h Izwan.

Komen Netizen: 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Koleksi Viral

Sumber : mStar

Apa Kata Anda?

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*