7 Undang-Undang Paling Pelik Di Dunia Yang Sukar Diterima Dek Akal

Setiap negara mempunyai undang-undang mereka yang tersendiri, namun tahukah anda terdapat negara yang mempunyai undang-undang yang pelik dan agak sukar diterima dek akal.

Jom kita lihat 8 undang-undang paling pelik di seluruh dunia

#1. Larangan Terlupa Akan Hari Jadi Isteri

Adakah anda pernah terlupa hari jadi isteri anda? Mungkin ya ataupun mungkin tidak, namun tahukah anda di negara Samoa anda akan dikenakan tindakan undang-undang jika anda terlupa hari lahir isteri anda. Anda tetap dikenakan tindakan undang-undang sama ada anda sengaja ataupun tidak.

#2. Wanita Hamil Dibenarkan Membuang Air Kecil Di Mana-Mana Sahaja

Di United Kingdom, wanita hamil dibenarkan membuang air kecil di mana-mana sahaja. Peraturan ini diwujudkan bagi menunjukkan bertapa pentingnya wanita untuk membuang air kecil ketika mereka hamil.

#3. Memerlukan Izin Pihak Berkuasa Untuk Mengecat Rumah

 

Di Malaysia, kita boleh sesuka hati untuk mengecat rumah, namun begitu jika anda menetap di sweden anda memerlukan izin daripada pemerintah untuk mengecat rumah. Peraturan mengecat rumah tidak terhenti di situ saja, bahan yang anda ingin mengecat juga perlu diiktiraf dan diakui pemerintah.

#4. Dilarang Mendengar Dan Memainkan Muzik

Korea Utara bukan sahaja terkenal dengan peraturan pelik malah dengan terkenal dengan peraturan yang ketat. Di Korea Utara, bermain dan mendengar muzik dianggap sebagai satu kesalahan, namun begitu rakyatnya hanya dibenarkan mendengar lagu kebangsaan mereka sahaja.

#5. Diwajibkan Sentiasa Tersenyum

Jika anda ingin melancong ke Itali, anda haruslah sentiasa tersenyum. Peraturan ini telah lama ditetapkan, namun begitu iainya dikecualikan jika anda berada di hospital atau anda menziarahi orang mati

#6. Diwajibkan Mandi Sebelum Tidur

Di Massachusetts anda diwajibkan untuk mandi terlebih dahulu sebelum tidur. Sekiranya anda melanggar peraturan ini, maka berhadapanlah dengan polis, namun begitu ada juga tempat yang melarang rakyatnya untuk mandi pada hujung minggu.

#7. Larangan Buang Angin Besar

Adakah anda selalu kentut di tempat umum? jika ya ada tidak patut melancong di Amerika Syarikat. Di Florida, kentut di tempat umum atas jam 6 pagi pada hari khamis merupakan salah satu kesalahan besar.

 

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!
Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di @SinarViral

Sumber : Cerkosong

 

Apa Kata Anda?

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*