“Tahun Ni Dah 27 Tahun, Nak Kahwin Tapi Belum Jumpa Jodoh, Macam-Macam Apps Dah Cuba Tapi Tak Jumpa Lagi. Bantulah Saya” – Gadis Jelita Yang Sudah Hampir Putus Asa

Agama Islam mengatur seluruh aspek kehidupan termasuk urusan jodoh. Menurut hadist Nabi Muhammad SAW, setidaknya ada 4 kriteria ketika seseorang ingin mencari pendamping hidup. Apa saja kriteria tersebut? Berikut ringkasannya.

Dalam sebuah hadist Rasulullah SAW bersabda yang artinya: “Perempuan dinikahi karena empat faktor. Karena hartanya, nasabnya, kecantikannya dan karena agamanya. Maka menangkanlah wanita yang mempunyai agama, engkau akan beruntung.” (HR Bukhari, Muslim, al-Nasa’i, Abu Dawud Ibn Majah Ahmad ibn Hanbal, dan al-Darimi dalam kitabnya dari sahabat Abu Hurairah ra)

Hadist ini mengisyaratkan bagaimana memilih jodoh yang baik. Meski Nabi mendahulukan harta, nasab, dan kecantikan namun junjungan alam ini dalam akhir hadistnya mengatakan bahwa sebaiknya memenangkan mereka yang baik agamanya. Hal ini menandakan bahwa sebenarnya agama merupakan kriteria paling utama.

Gadis cantik yang berumur 27 tahun ini, muatnaik kata-kata ingin mencari jodoh tatkala umurnya sudah mencecah 27 tahun.

Malah, Olen yang bekerja sebagai guru, akui sudah muat naik dan menggunakan pelbagai aplikasi cari jodoh namun ianya masih belum terhasil.

Kemudian, semalam, gadis ini meluahkan keinginnya untuk menamatkan zaman bujangnya di laman media sosial Twitter dan berharap bakal bertemu jodoh dengan bakal suami.

“Tahun ni dah 27 tahun, nak kahwin tapi belum jumpa jodoh, macam-macam apps dah cuba tapi tak jumpa lagi. Bantulah saya” – Gadis jelita yg sudah hampir putus asa

Ini kata-kata Olen yang menggunakan nama akaun Twitter @gulaaaaaaa:

“Hai. Umur saya dah 27. Saya nak kahwin, tapi saya tak jumpa jodoh lagi ni. Macam-macam apps dah install tapi tak jumpa juga. Harap-harap lepas ni jumpalah. Thanks”

“Tahun ni dah 27 tahun, nak kahwin tapi belum jumpa jodoh, macam-macam apps dah cuba tapi tak jumpa lagi. Bantulah saya” – Gadis jelita yg sudah hampir putus asa

Tweet itu lantas menarik perhatian para netizen dan mendapat share serta retweet yang amat banyak, seklaigus membuatkan nya menjadi viral sekelip mata.

Malah Olen turut mengaku mahu merancangan kahwin pada tahun depan dan mengimpikan untuk mempunyai empat orang anak.

Apabila tweet itu menjadi viral, dilihat ramai lelaki mencuba nasib untuk mendekati gadis jelita berkenaan.

Ramai juga yang tampil memberi komen dan mendoakan agar olen dipertemukan jodoh.

Menjawab tuduhan bahawa dia hanya mahu publisiti, Olen memberitahu dia sebenarnya tiada niat langsung menjadi viral

“Saya tak berniat nak cari publisiti ke apa. Janganlah kata itu ini, dah stop retweet ”

Apa kata pengguna media sosial :

– Kau bukan tak jumpa jodoh.. kau cuma tak jumpa jodoh yang sesuai je. Handsome dan berduit itu pasti.

– Aku dah byk kali pm dia..dia baca jer. Xpenah reply.. lepastu update status mcmtu.. ko rasa ??

“Tahun ni dah 27 tahun, nak kahwin tapi belum jumpa jodoh, macam-macam apps dah cuba tapi tak jumpa lagi. Bantulah saya” – Gadis jelita yg sudah hampir putus asa

Elok pekerjaan, seorang guru

– Cikgu tak sepatutnya ni…terdesak sgt ke? Ramai yg x kahwin lagi..chill…penting rasa malu dlm diri kita..i ok je ada jodoh on xada relax..jgn nampak terdesak la##donekomen#

– Kalau nak cari doctor banyak pensyarah dah kebas,yang tingal lagi pion dgn operator kilang jer,sangup ke?.

“Tahun ni dah 27 tahun, nak kahwin tapi belum jumpa jodoh, macam-macam apps dah cuba tapi tak jumpa lagi. Bantulah saya” – Gadis jelita yg sudah hampir putus asa

Bukannya tak cantik

– Dia belum berjumpa Lelaki sejati yg pakai kereta Proton Wira lagi.. Sikit hari lagi dia akan berjumpa lelaki idaman Proton Wira yg akan menjadi suami beliau..

– Ok lah tu muda lg yg aku ni dah 43 mereput tk kawin2 lagi ..

– Nanti Abang Sajat dah sehat keluar dari wad hosptal.. Cuba lah jumpa ibu nya.. Inshaallah..

– Aku yg hod0h pn memilih apatah lg yg cantik cenggini .ok la dik muda lg .hakak dh 31thb taw ….. haaaa…

“Tahun ni dah 27 tahun, nak kahwin tapi belum jumpa jodoh, macam-macam apps dah cuba tapi tak jumpa lagi. Bantulah saya” – Gadis jelita yg sudah hampir putus asa

Semoga gadis ini bertemu jodoh yang dicari-cari.

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber:  theklasik.com

Apa Kata Anda?

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*