“Saya Tak Nak Kawin, Nak Balik Mak Ayah Tunggu” – Pemuda Hilang 7 Hari Di Bukit Broga Kongsi Kisah Dalam Motif Viral.

Ingat lagi pada Mukhriz, pemuda hilang di Bukit Broga selama seminggu? Kisahnya cukup sensasi bercampur sedih selepas emaknya turun naik berkali-kali mencarinya. Rohana yang mengaku dia bermimpi anaknya masih selamat dan kerana itulah dia nekad mendaki.

Mohd Azarul Mukhriz Abd Rahman, 20 dijumpai selamat oleh sekumpulan pendaki yang kebetulan mencari puncak Gunung Tok Wan, terletak antara puncak Bukit Broga dengan Gunung Tok Wan.

Mohd Azarul, mekanik motor ditemui sekitar 250 meter dari lokasi dia hilang, yang katanya dia “hanya berada di tempat sama, pusing-pusing di tempat itu juga”.

M4ngsa yang berasal dari Pantai Merdeka, Kedah itu mendaki Bukit Broga, Semenyih. Bersama lima rakannya pada 4 petang Ahad, disedari hilang pada 6 petang.

Ketua Polis Daerah Kajang ACP Othman Nanyan mengesahkan penemuan tersebut di gunung (Mosar) di Puncak 3 Bukit Broga.

Sumbr menyebut Mohd Azarul dijumpai sekitar 9.30 pagi Sabtu dalam keadaan berkaki ayam.

Ery seorang daripada kumpulan SAR yang juga pendaki berkata, Mohd Azarul ditemui di puncak Broga, oleh sekumpulan pendaki yang mencari di kawasan puncak menuju Gunung Tok Wan.

Sekitar 600 hingga 700 sukarelawan mencari Mohd Azarul yang hilang hampir seminggu di Broga.

Menurut sumber rakaman video ynag beredar di laman sosial, kumpulan pendaki dua lelaki dan dua wanita, terdiri daripada warga tempatan dan dua rakan dari London, ketika dalam perjalanan, mereka terdengar orang meminta tolong.

Salah seorang kumpulan pendaki tersebut, Muhammar Redhallah Ariffin, 27 berkata, “masih tak nampak walaupun dekat kawasan itu. Saya kemudian minta dia menggoyangkan ranting kayu atau daun supaya senang dilihat.

Redhallah individu pertama mememui Mohd Azarul sekitar 700 meter dari puncak Gunung Tok Wan.

“Saya terdengar laungan itu ketika melalui laluan trek dan suara itu muncul pada sebelah kanan,” katanya.

Menurut Redhallah mereka tidak mengetahui langsung tentang m4ngsa yang sesat dan adanya misi pencarian.

Dia menganggap penemuan tersebut sebagai kebetulan sahaja. Azarul pula memberitahu salah seorang ahli kumpulan SAR bahawa dia menyangka dia sudah hilang hampir seminggu kerana dia fikir masa baru berlaku tiga hari.

Ayah mangs@, Abd Rahman Saad, 49, yang sudah lima hari berkampung di kaki Bukit Broga menceritakan, Muhd. Azarul memberitahu, dia tidak melihat atau mendengar suara anggota SAR yang mencarinya sejak Ahad minggu lalu di kawasan berkenaan.

Menurut Abd Rahman, anak ketiga daripada lima beradik itu menceritakan sepanjang tujuh hari itu dia hanya minum air yang mengalir dari celah batu dan anak sungai untuk hidup.

Sementara, ibu m4ngsa, Rohana Saad, 49, berkata perasaannya ketika ini sukar digambarkan.

“Saat saya hampir berhenti berharap, Allah SWT makbulkan doa saya. Syukur Alhamdulillah, saya lega sangat-sangat,” katanya.

Ular Besar Bertukar Jadi Tongkat

Ada banyak cerita di sebalik kehilangan anaknya terutama munculnya ular besar yang menjadi tongkat di dalam gua Mukhriz berteduh. Ini perincian kehilangan Mukhriz selama seminggu di Bukit Broga yang dikongsikan Rohana.

Sama ada mahu percaya atau tidak, wujud unsur-unsur misteri namun semuanya adalah kekuasaan Allah Taala yang mencipta seluruh alam. DIA mengkehendaki apa yang tidak difkirkan oleh akal cetek manusia biasa.

Dalam kes kehilangan Mukhriz. Dia mengikut seorang kanak-kanak berjubah putih berserta purdah di puncak kedua. Di situlah bermulanya cerita bagaimana anak muda ini mulai tersesat selama seminggu.

Wujud juga cerita kononnya kakak kepada remaja berkenaan mengajaknya berkahwin. Sukar untuk ditolak kenyataan ini kerana sebaik sedar dan berada di alam manusia. Di jari manisnya sudah tersarung sebentuk cincin emas putih sebagai tanda ikatan telah bertunang.

Mukriz juga dikatakan telah ditemukan dengan kedua ibu bapa remaja berkenaan di dalam gua. Tempat dia tinggal selama seminggu itu. Selama tempoh itu, dia menjadi imam solat dan mengaji al-Quran bersama ibu bapa remaja berkenaan.

Kesemua mereka memakai pakaian serba putih, lelaki tua itu berserban dan berwajah serius (tidak kacak pada pandangan mata kasar Mukhriz). Manakala isterinya memakai purdah.

Siapa Mukhriz, Mengapa Dirinya Jadi Pilihan ‘Calon Suami’ Orang Di Alam Ghaib

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

sumber : coretan media / motif viral

 

 

Apa Kata Anda?

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*