Diminta Tnjuk IC, Lelaki Selamba Minta PoIis Tunjuk Kad Kuasa. Skali Kena D@kwa Dan Ini Kputusan M@hkamah

(Gambar di atas sekadar hiasan)

Katakan seseorang anggota atau pegawai poIis meminta anda menunjukkan MyKad untuk pemeriksaan.

Soalannya, bolehkah anda meminta anggota atau pegawai poIis itu menunjukkan kad kuasa mereka terlebih dahulu?

Satu kes pendkwaan yang dibicarakan di Mhkamah Masjistret Kajang berhubung isu berkenaan menarik untuk diamati, lebih menarik lagi penghakiman yang diberikan bukan oleh satu, tetapi oleh dua mhkamah berkaitan persoalan tunjang berkenaan.

Pada tarikh 3 Mei 2018, kira-kira jam 8.15 pagi, C Preevan (34 tahun ketika kejadian) berada di hadapan sebuah rumah di Taman Rakan, Kajang untuk membantu sepasukan poIis yang melakukan operasi untuk menahan seorang suspek berkaitan satu aduan jenayah.

Ketika Preevan menunggu di perkarangan kediaman berkenaan, dua anggota (seorang konstable dan seorang lans koperal) tiba untuk menolong pasukan pertama yang sedang melaksanakan operasi di situ.

Melihat Preevan sedang merakam gambar menggunakan telefon bimbit, mereka meminta Preevan menunjukkan kad pengenalannya, tetapi dia enggan dan sebaliknya meminta mereka menunjukkan kad kuasa terlebih dahulu.

Berlaku sedikit ‘pert3ngkaran’ lalu Preevan dikenakan pendkwaan atas pertudvhan ‘dengan sengaja menghalang seorang penjawat awam daripada menjalankan tugas dan sudah melakukan kesal4han yang boleh dihkum mengikut Sksyen 186 Kanun Ksksaan.’

Jika sabit kesal4han, Preevan boleh dipnjara sehingga dua tahun atau dnda sehingga RM10,000 atau kedua-duanya sekali.

Di Mhkamah Majistret Kajang di mana prosiding berlangsung, S Sivashankar yang mewakili Preevan berhujah kejadian yang berlaku di Taman Rakan adalah satu salah faham dan bukan satu perlakuan yang disengajakan.

” Tertudvh (Preevan) telah meminta kad kuasa poIis ditunjukkan sebelum dia bersedia menunjukkan kad pengenalannya.

” Ini adalah satu permintaan yang munasabah daripada seorang orang awam,” katanya.

Ini, kata beliau, bertentangan dengan Police Regulations 1952 Bahagian 1 Regulation 2 Disciplinary Offences Sub Regulations 27 dan 39.

” Adalah amat jelas anggota poIis terbabit telah melakukan kesalahan disiplin yang serius kerana gagal menunjukkan kad kuasa mereka apabila diminta oleh tertudvh,” katanya.

Beliau turut menegaskan kedua-dua anggota poIis itu turut tidak menyatakan dalam laporan yang dibuat terhadap tertudvh sama ada mereka ada menunjukkan kad kuasa seperti yang diminta Preevan.

Keputusan hakim mhkamah majistret

Memperhalusi hujah, Majistret Nor Afidah Idris yang menghakimi kes berkenaan memutuskan apa yang berlaku adalah salah faham dan tidak timbul elemen tertudvh dengan sengaja menghalang tugas poIis.

Malah, beliau berkata, anggota poIis telah gagal memperkenalkan diri mereka sebagai anggota penguat kuasa undang-undang kepada tertudvh di tempat kejadian.

” Kedua-dua anggota poIis itu juga gagal memaklumkan kepada tertudvh bahawa mereka sebenarnya dalam tugasan untuk membantu pasukan pertama yang membuat serbuan di lokasi kejadian,” katanya.

Justeru, beliau dalam penghakimannya yang bertarikh 18 Disember 2019 membuat keputusan untuk melepas dan membebaskan Preevan daripada pertudvhan di akhir kes pendkwaan tanpa perlu membela diri.

Pihak pendkwaan yang tidak berpuas dengan keputusan berkenaan mengemukakan rayuan di Mhkamah Tinggi Shah Alam.

Keputusan hakim mhkamah tinggi

Tetapi Hakim Mhkamah Tinggi Shah Alam, Mohd Yazid Mustafa turut memutuskan perbuatan meminta seseorang anggota poIis untuk menunjukkan kad kuasa bukan bermaksud menghalang tugas mereka.

Beliau berkata Police Regulations 1952 dengan jelas meletakkan tanggungjawab di pihak anggota dan pegawai poIis untuk mendedahkan identiti sebelum melaksanakan tugas masing-masing.

” Seseorang awam tidak boleh dikatakan melakukan kesalahan (dengan menggalang seorang penjawat awam daripada menjalankan tugas) hanya semata-mata kerana dia meminta anggota poIis itu menunjukkan kad kuasa,” katanya.

Dalam rayuan pendkwa di Mhkamah Tinggi Shah Alam itu, Preevan diwakili peguam Jeyaseelan Anthony.

Jeyaseelan dalam penggulungan hujahnya menegaskan bahawa Regulation 26 sebagaimana terkandung dalam Police Regulations 1952 menetapkan seseorang anggota atau pegawai poIis sebagai penjawat awam tidak boleh menyembunyikan identiti mereka.

Tambahan pula, katanya, Regulation 39 menyebut permintaan mana-mana orang awam untuk melihat kad kuasa seseorang anggota atau pegawai poIis yang disangsikan penampilannya adalah munasabah dan tidak boleh ditolak.

Dan penetapan itu, kata peguam berkenaan, turut merangkumi anggota atau pegawai poIis yang bertugas dengan berpakaian preman.

Sumber: http://limauais.pw/

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Apa Kata Anda?

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*