Selepas Netizen Pertik4i ‘Cara’ Dalang Utama Mac4u Sc4m L4rikan Diri.. Giliran Ketua PPIM Datuk Nadzim Pula Tampil Bersuara.. “Macam mana dia lomp4t pagar?” –

Kuala Lumpur: Kehil4ngan suspek utama bergelar Datuk Seri yang disiasat berhubung kes pengubahan wang h4ram sebaik dibebaskan Suruhanjaya Pencegahan R4suah Malaysia (SPRM) Isnin lalu menimbulkan seribu tanda tanya.

Malah, timbul tanda tanya adakah susp3k yang menjadi dalang dan dikehendaki Polis Diraja Malaysia (PDRM) itu dilarikan atau dibantu pihak tertentu.

Sehingga kini belum ada maklum balas berhubung kejadian berkenaan yang dikeluarkan PDRM dan SPRM walaupun ia hangat diperkatakan di media sosial.

Ketua Aktivis Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Datuk Nadzim Johan berkata, kejadian 4neh itu dibimb4ngi boleh menyebabkan kredibiliti PDRM dan SPRM dipertik4i masyarakat.

“Apakah prosedur operasi standard (SOP) ketika penyerahan susp3k dipatuhi sepenuhnya atau tidak?

“Seperti kes Macau Sc4m ini, PPIM sudah bawa bertahun-tahun. Apa jaminan kes ini diambil perhatian dan jaminan tidak lagi berlaku pada masa akan datang?

“Kita letak kepercayaan kepada penguat kuasa, tapi jika berlaku yang tidak betul, susahlah, apatah lagi individu disyaki terbabit dengan kes berprofil tinggi,” katanya.

NADZIM. FOTO Arkib NSTP

Nadzim berkata, Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hamzah Zainuddin juga perlu memberi perhatian kepada perkara itu ia boleh menjejaskan imej badan penguat kuasa yang diberi amanah besar.

“Bagaimana susp3k boleh memanjat pagar dan mampu mengatur rancangan melol0skan diri selepas dibebaskan SPRM untuk proses rem4n PDRM?

“Ketika jangka masa penyer4han susp3k kepada PDRM, kenapa tidak ada pengiring dan SOP yang dipatuhi? Ini mengundang ker4guan.

“Kita berdepan kes pen1puan ratusan juta ringgit duit rakyat Malaysia dengan pembabitan pegawai tinggi pihak berkuasa. Saya harap ada penjelasan berhubung isu ini,” katanya.

Isnin lalu, suspek utama itu dikatakan berjaya mel0loskan diri dengan memanjat pagar belakang bangunan SPRM di Putrajaya sebelum melarikan diri dengan sebuah kenderaan yang menunggunya di luar pagar.

Ketika kejadian, lelaki itu bersama tiga lagi susp3k yang juga dalang utama kes pen1puan Mac4u Sc4m dan dua pegawai polis dalam proses diserah kepada PDRM untuk siasatan berhubung kegi4tan jvdi dalam talian dan pen1puan M4cau Sc4m.

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Sumber:HM

Apa Kata Anda?

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*