Ramai Tak Tahu, Ina Naim Dedah Penyakitt Suaminya, Suhaimi Saad Semakin Teruk

KOTA BHARU – Bekas anggota kumpulan nasyid In Team, Suhaimi Saad mengalami masa4lah kesihatan mata yang kr0nik sehingga membataskan penglihatan dan pergerakannya.

Urusan harian bapa kepada empat anak berusia 40 tahun itu kini banyak memerlukan bantuan isteri, Nordiana Mat Naim, 36, atau lebih dikenali sebagai Ina Naim.

Katanya, dalam keadaan kesihatan tidak mengizinkan, beliau bagaimanapun masih aktif melakukan kegiatan seni dengan memenuhi undangan persembahan nyanyian di sekitar Kelantan dan Johor Bahru.

Suhaimi juga bakal melancarkan single terbaru berunsur ketuhanan ciptaan sendiri berjudul Zapin Selawat penghujung tahun ini.

“Lirik dan melodi lagu sudah siap, hanya menunggu untuk memasukkan vokal sahaja. Proses penghasilan sedikit terbatas kerana penglihatan yang semakin hari semakin kurang jelas selain sakit kerana silau sejak saya berada di Kuala Lumpur lagi.

Ina membantu Suhaimi berjalan kerana masalah mata yang dialami menyebabkan penglihatannya kurang jelas dibantu anak-anak mereka.

“Ina yang banyak membantu seperti memandu kereta jika ada undangan nyanyian di sekitar Kelantan manakala di luar dari Kelantan, saya mengupah pembantu,” katanya ketika ditemui di Kubang Kerian di sini hari ini.

Pasangan artis itu dikurniakan empat cahaya mata yang diberi nama dalam bahasa Arab dengan maksud unik iaitu Ehmad Hadie Elfardie, 12, (pemimpin unggul terpuji); Sallman El-Khoyri, 10, (orang yang sejahtera lagi baik); Phyrosh Elfadwah, 8, (hamparan pengorbanan yang suci) dan Nurlayla Elghufrony,6, (cahaya malam keampunan).

Suhaimi berkata, kesemua anaknya masih kekal home schooling dengan dia dan Ina bertindak sebagai ‘guru’ yang memberikan pendidikan kepada anak-anak mereka dari rumah di samping beliau yang menjalani rawatan bagi memulihkan matanya termasuk mencuba perubatan secara tradisional.

“Ina Naim pula berniaga barangan kosmetik, pakaian di laman sosial dan menerima tempahan menyediakan makanan bagi membantu menambah pendapatan keluarga.

“Kehidupan kami sekeluarga di sini berjalan lancar dan bahagia kerana dikelilingi keluarga angkat yang melimpahkan kasih sayang dan sentiasa memberikan sokongan walaupun berjauhan daripada ibu bapa Ina di Johor,” katanya.

Dalam pada itu, Pengerusi Persatuan Kebajikan Penggiat Seni Kelantan, Mohamad Afandi Mohamad berkata, pihaknya menyifatkan Suhaimi sebagai permata yang merancakkan lagi industri seni di Kelantan.

Keluarga Suhaimi diraikan dalam majlis penyampaian sumbangan wang tunai oleh Pengerusi Persatuan Kebajikan Penggiat Seni Kelantan, Mohamad Afandi Mohamad berdiri (tiga, kiri) kepada artis berkenaan.

“Pihak persatuan berbesar hati untuk menjalinkan kolaboratif dengan Suhaimi untuk mencipta lagu berunsur dikir barat dan nasyid.

“Tiga anak Suhaimi juga boleh menyanyi dan sudah bergerak aktif menyanyi dengan nama kumpulan Pelapis serta pernah menghasilkan album berjudul Doa dan Lagu.

“Jadi, kami rasakan tidak ada masalah untuk bekerjasama dalam bidang seni suara dengan mereka sekeluarga,” katanya.

Sumber: Sinar

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Apa Kata Anda?

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*