Selepas Sajad Ejek Pegawai JAIS, Ini Respon Timb Mnteri Agama

Usahawan kosmetik kntro.versi, Muhammad Sajjad Kamaruzzaman atau lebih dikenali sebagai Nur Sajad kekal tenang di laman sosial Instagramnya meskipun diburu Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) sejak dua hari lalu.

Dalam satu hantaran di laman Instagramnya hari ini, Sajad dilihat giat mempromosi produknya di sebuah salon miliknya di Damansara dekat sini.

Pemerhatian Kosmo! Online di laman sosialnya itu, Sajad turut memuat naik Instastorynya seolah-oleh memerIi pihak berkuasa dengan menulis ‘Sila sambung uols!!! PoIis N 3, 0ne to jaga’.

Dalam pada itu akhbar K0smo! hari ini menyiarkan laporan usahawan itu dikenakan wa.ran tang.kap oleh Mahkamh Tinggi Syariah Shah Alam setelah didapati bersembunyi bagi mengelakkan dirinya dice.kup JAIS.

Pada 6 Januari lalu, Sajad mengaku tidak bersalah atas pertu.duhan berpa.kaian menye.rupai wa.nita sehingga menyebabkan Agama Islam dipandang hi.na dalam majlis bacaan Yassin dan solat hajat.

Dalam pada itu, Sajad ketika ditanya oleh salah seorang pengikutnya mengenai tempat dia bersembunyi, dia membalasnya di ruangan komen berbunyi;

” Ya kah? Tak tekan loceng rumah pun.. Kuat propa,” tulisnya.

Seorang lagi pengikutnya menulis, ‘tang.kap Sajad’ dan dibalas oleh usahawan berbunyi “cepat-cepat jangan lambat-lambat”

Usahawan kosmetik sensasi, Muhammad Sajjad Kamaruzzaman atau lebih dikenali sebagai Sajad diingatkan bahawa dia tidak kebal daripada sebarang tindakan undng-undng.

Timbalan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Ahmad Marzuk Shaary berkata, sesiapa sahaja yang sekiranya didapati melakukan kesalahan termasuk Sajad tidak akan terlepas daripada hukuman yang termaktub dalam undng-undng.

” Tiada yang kebal daripada tindakan undng-undng. Proses mahkamh perlu berhemah, mempunyai prosedur operasi standard (SOP) dan garis panduan tertentu.

” Tidak bermakna bahawa individu yang enggan hadir ke mahkamh itu kebal undng-undng, cuma prosesnya sedang dijalankan,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pemberita ketika hadir ke Program Bantuan Mangsa Kebakaran, Tabung Musaadah COV1D-19 Jabatan Kemajuan Islam Malaysia – Yayasan Waqaf Malaysia (Jakim-YWM) di Kampung Pengkalan Nangka, Pengkalan Chepa di sini hari ini.

Dalam majlis itu, tiga beradik Khairuzaman Mohd. Nor, 39, Fakhru Razi, 36, dan adik bongsu mereka yang buta kedua-dua belah matanya, Mohd. Yazid,30, menerima bantuan sebanyak RM50,000 untuk membina semula rumah pusaka keluarga mereka yang terbakar pada awal bulan ini.

Akhbar Kosmo! semalam melaporkan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) sedang memburu Sajad selepas wa.ran tang.kap kepadanya dikeluarkan Mahkamh Tinggi Syariah pada Selasa lalu.

Pada 6 Januari lalu, Sajad mengaku tidak bersa.lah di Mahkamh Tinggi Syariah Selangor atas pertuduhan berpakaian menyerupai wanita sehingga menyebabkan Agama Islam dipandang h1na dalam majlis bacaan Yassin dan solat hajat.

Kesalahan itu dilakukan di Nursajad Beauticion, Sksyen 16 di sini pada pukul 7.30 malam, 23 Februari tahun lalu.

Mengulas lanjut, menurut Ahmad Marzuk, menyentuh mengenai keengganan Sajad untuk hadir ke mahkamh berkemungkinan kerana dia mempunyai alasan yang boleh diterima.

” Sekiranya, mahkamh memerlukan satu tindakan lain, itu terpulang kepada pihak mahkamh.

” Perlu diingatkan bahawa negara ini ditegakkan prinsip ‘Rule Of Law’. Tidak ada yang akan terlepas daripada undng-undng,” katanya.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Catatan Terakhir

Sumber : http://trendingsangat.pw/

Apa Kata Anda?

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*