[VIDEO] Baru je ambil vaks1n, PM terima lagi sunt1kan kedua. Ini sebabnya

PERDANA Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin menjadi individu pertama di Malaysia yang melengkapkan sun.tikan v4ksin C0v1d-19.

Muhyiddin menerima sun.tikan kedua itu di Klinik Kesihatan Putrajaya, Presint 18, Putrajaya pada Selasa petang.

Detik itu turut disiarkan secara langsung, sekali gus menyaksikan Muhyiddin individu pertama menerima MY C0VID-19 V4ccination Badge.

Suntik4n dibuat selepas genap 21 hari beliau menerima suntik4n v4ksin jenis Pfizer-BioNTech pada 24 Februari lalu.

Selain Muhyiddin, Ketua Pengarah Kesih.atan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah turut menerima suntikan dos kedua v4ksin C0vid-19 dalam acara itu.

Ikut Saranan WHO

PUTRAJAYA: Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Khairy Jamaluddin memberi jaminan rakyat negara ini akan menerima dua kali dos v4ksin C0v1d-19, dan bukannya sekali itu sahaja.

Langkah itu ujarnya, sejajar dengan saranan ditetapkan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) semalam supaya suntik4n v4ksin tersebut perlu diberikan sekali lagi selepas tiga minggu.

“Jumlah bekalan yang kita bakal terima pada peringkat pertama bulan depan memang sudah pun mengambil kira keperluan untuk dos kali kedua setelah habis tempoh 21 hari,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang akhbar selepas melancarkan program Malaysia Grand Challenge dengan peruntukan dana sebanyak RM220 juta di kementeriannya di sini hari ini.

Semalam, pengeluar vaksin itu, Pfizer dan BioNTech menerbitkan amaran bahawa setiap individu perlu menerima dua kali suntikan untuk mendapat hasil berkesan bagi mengekang penul4ran C0v1d-19.

Kerajaan Malaysia sebelum itu dilapor memperuntukkan RM2.05 bilion untuk keperluan sejumlah 26.5 juta rakyatnya menerima imunis4si v4ksin berkenaan pada sepanjang tahun ini.

Menerangkan lebih lanjut, Khairy berkata, polisi kerajaan setakat ini adalah jelas iaitu sesiapa yang sudah disvntik, maka satu dos lagi akan disimpan untuk proses inokulasi kali kedua pula.

“Kementerian Kesihatan sendiri pun mencadangkan Jawatankuasa Khas Jaminan Akses V4ksin agar ada simpanan stok dan tidak perlu tunggu lama bagi penghantaran bekalan baharu,” katanya.

Menyentuh isu tawaran vaksin Sputnik V keluaran dari Rusia, beliau berkata, kerajaan masih lagi dalam proses rundingan, namun, menyifatkan cadangan itu amat menarik kepada negara.

Ini kerana ujar Khairy, Rusia bukan sekadar menjual v4ksin C0v1d-19, malahan menawarkan program pemindahan teknologi penyelidikan dan pembangunan dalam jangka masa panjang.

“Pelaburan negara itu termasuk membantu pihak pengeluar farmaseutikal tempatan untuk program pembuatan pelbagai jenis vaks1n supaya kos harganya dapat dikurangkan lagi,” jelas beliau.

Ditanya mengenai adakah kerajaan akan mewajibkan semua rakyat disu.ntik v4ksin C0v1d-19, beliau secara peribadi berkata, setakat ini belum sampai peringkat diwartakan undang-undang.

Tonton video penuh:

Sebaliknya kata beliau, keutamaan akan diberi kepada yang sukarela berminat kerana jika diwajibkan secara mandatori, ia dibimbangi mencetuskan kem4rahan terutama dari golongan antiv4ksin.

“Pendekatan lebih bersifat kesedaran dan pendidikan kerana kita mahu rakyat yang enggan terima vaksin itu akhirnya yakin faedah imunisasi ini untuk melind.ungi diri mereka,” tambahnya.

Kabinet kata Khairy, juga akan memutuskan kaedah bersesuaian bagi rakyat yang mahu divaksin termasuk cara pendaftaran, lokasi pusat imun.isasi dan latihan staf terlibat program itu. -UTUSAN

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Koleksi Viral

Sumber : http://trendingsangat.pw/

Apa Kata Anda?

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*