Aksii Dua Lelaki Bawa Ul@r Sawa Menaiki Motosikal Undang Krit1kan Ramai

 

Baru-baru ini, tul4r sebuah vide0 ‘ser4m’ yang menunjukkan dua orang lelaki sedang membawa seekor ul4r sawa dengan hanya menaiki motosikal.

Lebih mengejvtkan, ul4r sawa tersebut dil1lit pada badan penunggang motosikal untuk dibawa ke satu lokasi, manakala seorang lagi menjadi pembonceng dan menjaga haiw4n itu. Vide0 tersebut dipercayai dir4kam oleh penunggang motosikal lain.

Berdasarkan dialek perbualan di dalam vide0, dipercayai vide0 ini dir4kam di sebuah negeri Pantai Timur.

Vide0 ini dikongsikan oleh Persatuan Haiwan Malaysia (PHM) di Facebook yang mengkr1tik tind4kan dua lelaki tersebut yang boleh mengvndang bah4ya kepada diri sendiri.

Ulas PHM dalam hantaran tersebut, tind4kan dua lelaki ini boleh meng4ncam ny4wa sekiranya ul4r sawa bertindak memb3lit penunggang motosikal itu.

Untuk rekod, ul4r sawa kebiasannya tidak dianggap bah4ya kepada manusia dan boleh membesar sehingga 3 ke 6 meter.

PHM juga meminta orang ramai agar terus menghubungi Jabatan Perlindungan Hidupan Li4r dan Taman Negara Semenanjung Malaysia (PERHILITAN) jika menemui haiw4n li4r seperti ul4r sawa.

Ul4r sawa adalah haiwan li4r terlindung dalam Akta Pemuliharaan Hidupan Li4r 2010. Meng4ncam habitat, keselamatan, prov0kasi, dan segala aktiviti berkaitan ul4r sawa perlu dimaklumkan dan menapat kebenaran PERHILITAN.

Menyimpan, membvru, menjual dan memiliki mana-mana bahagian haiw4n li4r juga boleh dikategorikan sebagai satu jen4yah berat Pemuliharaan Hidupan Li4r dan boleh diken4kan penj4ra serta d3nda.

Sumber: Vide0 Disini: Persatuan Haiwan Malaysia

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Koleksi Viral

Kredit: Lobak Merah

Apa Kata Anda?

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*