Juruvideo pertama kali seba@k tengok rak4man sendiri! Tiba-tiba ditugaskan terbangkan dron rakam pengebvmian pes4kit C0vid-19 bagi pihak keluarga arw4h

 

PENINGKATAN jumlah k3s kem4tian akib4t C0vid-19 di negara ini ternyata meres4hkan kita semua.

Terbaharu, seorang juruvideo tampil berkongsi rak4man dron suasana pengebvmian jen4zah C0vid-19 menerusi Instagram miliknya sehingga meraih lebih 13,000 tontonan.

Menurut Muhammad Hafizuddin Che Hamid, 30, ia dirakam di Tanah Perkvburan Raudhatul Sakinah, Batu Caves, Selangor pada Khamis lalu.

Bercerita kepada mStar, dia yang mesra disapa Hafiz mended4hkan jen4zah itu merupakan ahli keluarga kepada kenalannya yang men1nggal dunia akib4t w4bak berkenaan pada hari sama.

“Ini merupakan kali pertama saya buat rak4man kem4tian C0vid-19. Saya dapat panggilan pkul 1 tengah hari pada Khamis dan pergi ke kvbur sekitar 3 petang.

Video dikongsi Hafiz turut lebih hampir 13,000 tontonan di Instagram.

“Dapat tahu pun pada saat-saat akhir, namun mujurlah saya tengah berkelapangan. Saya hanya rakam proses pengebvmian jen4zah ahli keluarga rakan saya atas permintaan mereka.

“Tetapi ketika buat rak4man, saya dimaklumkan ada tiga lagi jen4zah pes4kit Covid-19 yang lain dikebvmikan pada petang itu,” ujarnya.

Menurut Hafiz, rak4man itu dibuat sekitar 30 minit dan proses suntingan turut dilakukan pada hari sama sebelum ia diserahkan kepada keluarga Allahy4rham.

Malah katanya, dia turut meminta kebenaran mereka untuk berkongsi video sama ke laman sosial bagi menyampaikan mesej mengenai C0vid-19 kepada masyarakat.

 

Selesai suntingan, bila saya tengok balik dari awal sampai habis, dari situ automatik datang perasaan seb4k. HAFIZ

“Ketika rak4man, saya boleh nampak kesungguhan fr0ntliners bekerja. Pada masa sama, turut berduk4cita kepada keluarga terlibat.

“Balik terus saya buat suntingan dan serahkan video kepada keluarga arw4h. Saya juga minta kebenaran mereka untuk kongsi video itu.

“Bagi saya, dengan peningkatan k3s dalam beberapa hari ini, saya berharap masyarakat dapat mesej untuk lebih beringat dan patuh prosedur operasi standard (SOP).

“C0vid-19 memang wujud. Kepada yang tak percaya, mungkin bila dah kenaa suatu hari nanti baru akan sedar betapa bah4yanya w4bak ini,” ujarnya.

Hafiz membuat rak4man dalam tempoh singkat.

Menurut Hafiz yang juga seorang ejen takaful, dia sendiri turut sebak dalam proses penghasilan video itu dan menzahirkan rasa simpatinya buat keluarga mangs4 C0vid-19 yang sudah men1nggal dunia.

Malah katanya, ia ternyata berbeza dengan tugasnya sebelum ini yang banyak menghasilkan video bagi acara perkahwinan.

“Sebelum ini saya pernah juga hasilkan video berkaitan kem4tian sebab saya terlibat dalam Pertubuhan Sentuhan Setia kasih Fardhu Kifayah.

“Melalui pertubuhan ini, kita uruskan jen4zah yang tak dituntut atau uruskan jen4zah bagi keluarga yang kurang berkemampuan.

Hafiz turut sebak menonton rakaman yang dihasilkan itu.

“Tapi Khamis lalu saya pertama kali hasilkan video untuk jen4zah C0vid-19. Memang berbeza dengan video perkahwinan yang banyak saya hasilkan sebelum ini.

“Selesai suntingan, bila saya tengok balik dari awal sampai habis, dari situ automatik datang perasaan seb4k.

“Tak boleh nak bayangkan kalau kena kepada keluarga sendiri,” ujarnya lagi.

Selain bekerja sebagai ejen takaful dan juruvideo sambilan, Hafiz juga terlibat dengan bisnes katering sejak tahun lalu.

VIDEO:

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Koleksi Viral

Sumber : Mstar

Apa Kata Anda?

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*