Neelofa Lakar Sejarah Miliki Al-Quran Beridentiti Sendiri, Sasar Lebih 30,000 Jualan Untuk Wakaf

Selebriti terkenal, Neelofa melahirkan rasa syukur kerana hasratnya untuk melancarkan Mushaf Al-Quran untuk tujuan waqaf akhirnya terlaksana dengan kerjasama Yayasan Restu.

Dua tahun masa diambil

Ketika ditemui OhBulan!, Neelofa selaku Pengerusi Pertubvhan Kasih Neelofa (PKN) menyatakan proses penghasilan dan pencetakan Al-Quran Al-Karim edisi khas mengambil masa selama dua tahun.

Kami rancang menghasil dan mencetak Al-Quran ini sudah lama, kurang lebih dua tahun juga namun progresnya bergerak perlahan disebabkan kami mahu mencari pencetak yang benar-benar mencapai semua kriteria yang diinginkan.

Akhirnya kami bertemu dengan Yayasan Restu yang memiliki pengalaman yang luas dalam bidang seni mushaf dan kesenian Islam melebihi 30 tahun.

Yayasan tersebut juga menguruskan Kompleks Nasyrul Quran iaitu Pusat Pencetakkan Al-Quran yang kedua terbesar di dunia.

Neelofa ditemui ketika majlis pelancaran Waqaf Al-Quran dan usrah Ajaibnya Berwaqaf di Kompleks Seni Islam Antarabangsa Selangor, pada Isnin.

Banyak keistimewaan

Tambah pemilik nama Noor Neelofa Mohd Noor, Al-Quran itu istimewa kerana memiliki ciri khas dengan rekaan Kiswah Kaabah yang dihasilkan dengan konsep mushaf mufiq.

Antara sebab design ‘kiswah’ dipilih untuk diterapkan kerana ia termasuk dalam empat perkara yang apabila dipandang sahaja akan mendapat pahala.

Mufiq bermaksud mudah faham isi Al-Quran. Ia bukan sekadar Al-Quran untuk dibaca tetapi merupakan ensiklopedia lengkap berkaitan Al-Quran Al Karim.

Ada 40 kelebihan dengan antaranya ialah pengenalan surah, ulum Al-Quran, Asbabul Nuzul, 189 hadith, 32 sains di dalam Al-Quran, ayat-ayat perumpamaan di dalam Al-Quran, 47 doa termasuk doa Syifa dan 9 fadilat usrah.

Paling menarik, ia juga mempunyai atlas dengan ciri QR code yang mana pembaca boleh imbas dan akan mendapat akses tentang lokasi dan kejadian dalam surah tertentu.

Tak dijual di kedai luar

Dalam pada itu, bekas hos MeleTOP mensasarkan lebih 30,000 untuk jualan yang juga boleh dibeli untuk tujuan waqaf ke pusat tahfiz, masjid atau surau.

Bagaimanapun, Al-Quran tersebut tidak dijual di mana-mana kedai kerana hanya boleh didapatkan menerusi PKN.

Al-Quran ini tidak dijual di luar dan hanya boleh didapatkan menerusi PKN. Sesiapa yang ingin membeli untuk tujuan waqaf juga kami akan bantu edarkan sumbangan mereka ke mana-mana madrasah, pusat tahfiz atau termasuk mereka yang memerlukan.

Al-Quran terbitan PKN dan kerjasama Yayasan Restu ini dijual pada harga RM200 dan bagi mereka yang ingin mendapatkan maklumat lanjut boleh layari laman web Yayasan Restu atau Nasyrul Quran Malaysia.

Sumber : Oh Bulan

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Koleksi Viral

Sumber : https://www.sinarviral.kini.blog/

Apa Kata Anda?

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*