Dr Malar Ris4u Bila Lihat Wanita Islam Pakai Tema Bollywood. Rupanya Ni Sebabnya!

Kita biasa melihat malah acapkali diundang ke majlis perkahwinan dengan bertemakan Bollywood yang cukup meriah dan istimewa. Bahkan diakui bila melihat bakal pengantin menggayakan sari dengan lengkap mengenakan hiasan di dahi, subang hidung, gelang dan sebagainya nampak begitu cantik dan berseri.

Bahkan tidak dinafikan, banyak juga majlis-majlis tertentu seperti annual dinner, majlis ulang tahun kelahiran dan sebagainya dengan mengangkat tema Bollywood. Lantaran itu, kita sebagai tetamu yang diundang  perlu memakai pakaian seiring tema bagi memeriahkan lagi majlis yang diraikan.

Pun begitu Dr Malar Santhi Santherasegapan terpanggil untuk tampil menegur tindakan wanita yang mengenakan persalinan bertemakan Bollywood ini agar semuanya lebih berhati-hati terutamanya dalam bab penggunaan hiasan ala Bollywood yang digayakan agar tidak timbul sebarang hukum yang bertentangan di kalangan orang Islam.

Apatah lagi baru-baru ini sempena sambutan Deepavali, dilihat ramai wanita muslim mengenakan persalinan tersebut dan ini menimbulkan kerisauan kepada Dr Malar.

“Saya terpanggil untuk tegur sedikit apabila anda mengenakan pakaian tema Bollywood ini terutamanya kepada wanita.

“Sebab pemakaian tema Bollywood ni, dia ada dua komponen. Satu komponen bangsa India dan yang kedua komponen agama Hindu,” katanya menerusi satu video di akaun TikTok.

“Kalau pakai tikka di bahagian dahi dan kepala, sari, rantai cantik-cantik, gelang, cincin, subang hidung atau subang telinga pun itu adalah budaya, tiada masalah.

“Tapi saya ada tengok rakan-rakan beragama Islam pakai pottu, tak boleh ya. Pemakaian Pottu ni adalah agama Hindu. Kalau tengok wanita yang telah berkahwin, pakai merah. Belum berkahwin pula warna hitam.

“Sama dengan bindi, ni pun agama juga bukan budaya. Jadi anda kena berjaga-jaga pakai pottu atau bindi ketika mengenakan tema Bollywood. Takut jatuh apa-apa hukum,” ujarnya.

Sementara itu, Dr Malar mengingatkan wanita Islam supaya berhati-hati apabila mengenakan tema Bollywood, jangan sampai tersasar.  Ambil yang budaya sahaja, berhati-hati dengan komponen agama Hindu.

“Sebagai seorang yang beragama Hindu yang banyak berkawan dengan orang-orang Islam terutamanya, saya tahu macam mana.

“Kawan-kawan saya sangat menjaga hukum sy1rik, murt4d, har4m semua, sangat penting untuk anda.

“Jadi berhati-hati bila anda mengenakan tema Bollywood, jangan sampai tersasar, ambik yang budaya sahaja, berhati-hati dengan komponen agama Hindu,” pesannya dengan ikhlas.

Video:

@drmalarss

Hati-hati dengan pemakaian tema Bollywood ye kengkawan. Yang budaya atau bangsa takde masalah, yamg agama tuh, fikir elok², tanya lah yang alim ulama 🙏 Maaf kalau ada salah silap 🙏🙏#fyp #fypシ #celotehdrmalar #deepavali2022

♬ original sound – Celoteh Dr Malar – Celoteh Dr Malar

Mendapatkan kepastian tentang hal itu, KELUARGA meninjau di laman facebook Pejabat Musti Wilayah Persekutuan. Nyata ada dijelaskan berkenaan hukum bagi seorang perempuan Muslim yang memakai ‘bindi’ di dahi (berserta sari) ketika musim perayaan Deepavali.

Hukumnya Har4m 

Hukum memakai Bindi di dahi adalah diharamkan kerana ia merupakan simbol atau identiti yang digunakan di dalam agama Hindu.

Persoalan memakai sari, Islam tidak melarang umatnya untuk memakai pakaian tradisional bangsa lain selagi mana pakaian tersebut bukan pakaian ritual agama dan pakaian rasminya.

Namun etika pemakaian di dalam Islam wajib dipatuhi seperti menutup aurat, tidak Nampak bentuk tubvh badan serta tidak mendatangkan fitnah. Selain itu, Islam juga melarang umatnya tidak berlebih-lebihan dalam perhiasan dan juga pemakaian serta boleh menimbulkan perasaan sombong dan angkuh di dalam diri.

Komen Netizen:

Sumber : TikTok @drmalarss dan Facebook Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Koleksi Viral

Sumber : https://www.keluarga.my/

Apa Kata Anda?

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*