“Sampai akhirnya dia tak kenal kami lagi” – Sayu baca luahan Chef Wan tentang Cik Ani, sudah tak mampu urus diri akib4t Alzheimer

UMUM mengetahui cef selebriti Datuk Redzuan Ismail atau Chef Wan cukup tabah menjaga ibunya yang semakin uzvr disebabkan beberapa peny4kit termasuk Alzheimer, dimentia dan k4nser.

Chef Wan, 64, memaklumkan keadaan kesihatan ibunya Noraini Abdullah atau Cik Ani semakin memburvk sejak kebelakangan ini termasuk tidak mampu menyuap makanan sendiri.

Apa lebih menyedihkan kata cef itu, urusan ke tandas juga perlu dibantu oleh dia dan pembantunya.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by chef wan (@_chefwan58)

Chef Wan kongsi keadaan Cik Ani.

“Dalam kes ibu saya sekarang, dia tak mampu menyuap makanan dia sendiri. Dia hanya merenung pinggan dan tidak buat apa-apa.

“Itu kerana otaknya yang memberi isyarat untuk memilih sudu dan makan sudah tidak berfungsi lagi.

“Semua urusan peribadi pun perlu bantuan saya dan pembantu. Dia tak tahu apa yang perlu dilakukan walaupun nak ikat kain sendiri,” katanya.

Chef Wan berkongsi perkembangan ibunya itu di Instagram.

Menerusi video yang dikongsi, kelihatan Cik Ani sedang melakukan senaman dengan mengelilingi taman di rumah anaknya sambil dipapah oleh pembantu mereka.

Chef Wan jaga Cik Ani dengan penuh sabar.

Chef Wan berkata, meskipun senaman ringan menjadi perkara berat buat ibunya namun dia terpaksa tabahkan hati dan memaksa ibunya bersenam untuk kebaikan dirinya.

Dalam pada itu, Chef Wan berkata, penghidap penyakit Alzheimer semenangnya terpaksa bergantung dengan orang lain dan mengakui ibunya kini sudah berada pada tahap tersebut.

“Ibu saya kini berada di peringkat ini. Dia terpaksa bergantung dengan bantuan orang lain. Sampai akhirnya dia tidak mengenali kami lagi,” ujarnya.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Koleksi Viral

Sumber : https://www.mstar.com.my/

Apa Kata Anda?

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*