Eh kenapa yang seorang digelar Dato’ yang seorang lagi Datin? Ini sebabnya..

Mungkin masih ada yang keIiru mengenai gelaran-gelaran keh0rmat yang diguna pakai oleh kerajaan MaIaysia seperti Dato’, Datuk, Dato’ Seri. Tan Sri, Tun dan sebagainya.

gelaran

Justeru, di sini kami kongsikan sedikit pengetahuan yang ada secara ringkas yang mungkin bermanfaat sebagai pengetahuan am dan informasi tambahan kepada pembaca.

Mana Satu Ejaan Yang Betul, Datuk Atau Dato’?

Persoalan ini sangat popular. Sebenarnya kedua-dua ejaan tersebut betul iaitu bergantung kepada Darjah Kebesaran yang dianugerahkan.

Bagi Darjah Kebesaran yang dikurniakan oleh Kerajaan Persekutuan, Wilayah Persekutuan, Sabah, Sarawak dan Melaka, ejaan gelarannya adalah Datuk. Sementara penerima Darjah Kebesaran selain daripada lima negeri/wilayah di atas, ejaan gelarannya adalah Dato’.

Bagaimanapun, bagi tujuan penyelarasan dan memudahkan pembacaan, kebiasaannya di media massa seperti akhbar dan televisyen, ejaan ‘Datuk’ digunakan secara umum.

Info tambahan : Pada hari ini, kerajaan negeri Sarawak telah memperkenalkan tambahan Darjah Kebesaran Negeri yang baharu dan ejaan gelarannya adalah Dato tanpa tanda ( ‘ ) di hujungnya.

Gelaran “Tun” dan “Tan Sri” Hanya Daripada Persekutuan

Gelaran “Tun” dan “Tan Sri” merupakan Darjah Kebesaran Persekutuan yang hanya dikurniakan oleh Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agong. “Tun” merupakan anugerah bergelar tertinggi negara dan lazimnya dikurniakan kepada Yang Dipertua Negeri, Ketua Hakim Negara, dan mantan Perdana Menteri.

Isteri kepada “Tun” akan bergelar “Toh Puan”. Panggilan h0rmat bagi penerima anugerah ini dan pasangannya adalah Yang Amat Berbahagia (YABhg). Bagi “Tan Sri” pula, ia merupakan gelaran kedua tertinggi dan panggilan h0rmat bagi anugerah ini sama seperti “Datuk” iaitu Yang Berbahagia (YBhg.). Isteri kepada “Tan Sri” akan bergelar “Puan Sri”.

Panggilan H0rmat Bagi Darjah Kebesaran “Datuk” atau “Dato’” Kurniaan  Negeri

Secara umumnya, panggilan h0rmat bagi semua penerima Datuk atau Dato’ daripada Persekutuan mahupun Negeri adalah sama iaitu Yang Berbahagia (YBhg.) Datuk / Dato’ kecuali di dua buah negeri iaitu Johor dan Pahang.

Johor : Di Johor, bagi penerima Darjah Kebesaran Negeri Johor yang membawa gelaran Dato’, panggilan h0rmatnya ialah Yang Berh0rmat (YB) Dato’ iaitu seperti panggilan h0rmat yang digunakan oleh Ahli Parlimen (MP) dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) di seluruh negara.

gelaran

Pahang : Di Pahang, bagi para penerima Darjah Kebesaran Negeri Pahang yang membawa gelaran Dato’ Sri atau Dato’, panggilan h0rmatnya ialah Yang H0rmat (YH) Dato’ Sri / YH Dato’.

Gelaran Dato’ Hanya Untuk Penerima LeIaki, Bukan Wanita

Benar, tetapi hanya di negeri Johor dan Selangor sahaja. Di kedua-dua negeri ini, gelaran Dato’ hanya digunakan oleh penerima lelaki. Sekiranya yang menerima Darjah Kebesaran tersebut merupakan seorang wanita, gelaran yang digunakan adalah Datin Paduka (termasuk juga Datin Paduka Seri dan Datin Paduka Setia di Selangor).

Oleh yang demikian, di Johor dan Selangor, wanita yang bergelar Datin Paduka merupakan individu yang menerima sendiri Darjah Kebesaran tersebut dan bukannya bermaksud pasangan mereka mempunyai gelaran Dato’ Paduka.

Tiada ‘Datin’ Untuk Isteri Dato’ Di Terengganu

Secara lazimnya, isteri kepada individu yang bergelar Datuk atau Dato’ akan memakai gelaran Datin. Namun begitu, bagi penerima Darjah Kebesaran Negeri Terengganu, isteri kepada Dato’ akan memakai gelaran To’ Puan (jangan keIiru dengan gelaran ‘Toh Puan’ yang digunakan oleh isteri kepada suami yang bergelar ‘Tun’).

Info tambahan : Di negeri Johor, gelaran rasmi bagi isteri yang suaminya bergelar Dato’ adalah Datin Dato’ (nama suaminya) dan bukannya menggunakan namanya sendiri.

Sarawak Antara Negeri Yang Banyak Gelaran Kebesaran Berbeza

Di negeri Johor, bagi penerima Darjah Kebesaran Kelas Pertama mahupun Kelas Kedua, kedua-duanya membawa gelaran yang sama iaitu YB Dato’.

Begitu juga dengan negeri Kelantan yang menggunakan satu sahaja gelaran iaitu YBhg. Dato’. Tetapi di negeri Sarawak, terdapat tujuh (7) Darjah Kebesaran yang membawa gelaran yang berbeza-beza iaitu Pehin Sri, Datuk Patinggi, Datuk Amar, Dato Sri, Datuk, Dato dan Datu (‘Datu’ di Sarawak merupakan gelaran keh0rmat dan berbeza dengan penggunaan nama Datu yang diwarisi secara turun temurun oleh sesetengah keluarga di Sabah).

Antara gelaran yang digunakan di negeri-negeri lain adalah seperti berikut :

Kedah : Dato’ Seri Utama, Dato’ Seri Diraja, Dato’ Seri Wira, Dato’ Seri, Dato’ Paduka, Dato’ Diraja, Dato’ Wira, Dato’

Selangor : Dato’ Seri, Dato’ Setia, Dato’

Perak : Dato’ Sri Diraja, Dato’ Seri Panglima, Dato’ Seri, Dato’ Pahlawan, Dato’

Pahang : Dato’ Sri Diraja, Dato’ Sri, Dato’

Negeri Sembilan : Dato’ Seri Utama, Dato’ Seri, Dato’

Perlis : Dato’ Seri Diraja, Dato’ Seri Setia Diraja, Dato’ Seri, Dato’ Paduka, Dato’ Wira, Dato’ Pahlawan, Dato’

Pulau Pinang : Dato’ Seri Utama, Dato’ Seri, Dato’

Sabah : Datuk Seri Panglima, Datuk

Melaka : Datuk Seri Utama, Datuk Seri, Datuk Wira, Datuk

Wilayah Persekutuan : Datuk Seri Utama, Datuk Seri, Datuk

Hanya Dato’ Brunei Gelaran Dari Luar Negara Yang Diiktiraf Kerajaan

Darjah Kebesaran yang diiktiraf oleh kerajaan adalah yang dikurniakan oleh Ketua-ketua Negara Asing yang berdaulat, sembilan (9) DYMM Raja-raja MeIayu serta empat (4) Yang Dipertua Negeri sahaja.

Oleh yang demikian, hanya Darjah Kebesaran yang membawa gelaran Dato’ yang dikurniakan oleh Sultan Brunei sahaja merupakan satu-satunya dari Iuar negara yang diiktiraf oleh kerajaan.

gelaran

Oleh itu, gelaran Dato’ yang dikurniakan oleh individu yang mengaku dirinya sebagai waris keturunan Maharaja Nusantara, Raja Majapahit, Sultan Negeri Pasir Berdengung, Raja Negeri Isketambola dan sebagainya merupakan satu peni.puan dan pemberi serta penerima yang menyaIahgunakan gelaran kebesaran tersebut boleh dikenakan tind4kan undang-und4ng.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Koleksi Viral

Sumber : http://karipapangin.pw/

Apa Kata Anda?

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*